UPDATE. Grecia le-a trimis creditorilor cererea pentru un ajutor pe trei ani. Planul detaliat, cel tarziu joi

M. B. | 08.07.2015

Pe aceeași temă

Ministrul grec de Finanțe, Euclid Tsakalotos, le-a trimis creditorilor internaționali o scrisoare prin care cere un bailout pe trei ani cu ESM (Mecanismul European de Stabilitate) și promite unele măsuri de reformare a pensiilor și a impozitării. 

 

UPDATE: Premierul Alexis Tsipras, întors la Atena, îl va vizita “imediat” pe președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, pentru a-l informa în legătură cu ultimele evoluții, scrie The Guardian. 

 

UPDATE: Cererea Atenei pentru un nou bailout a fost trimisă de președintele Eurogrup către Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, pentru evaluarea nevoilor financiare ale Greciei, a riscurilor la care se expune zona euro și sustenabilitatea datoriei publice a acesteia. Vă prezentăm scrisoarea, apărută în The Guardian.

 

 

UPDATESituația nu s-a schimbat deloc față de marți noaptea, dimpotrivă, cu tot optimismul declarat al unor oficiali francezi, apar noi informații care fac tot mai improbabilă rămânerea Greciei în euro. Valls a confirmat că un eventual acord ar trebui să treacă prin Parlament, iar The Guardian crede că acest lucru va urma să se întâmple în toate legislativele naționale ale celorlalte 18 state membre ale zonei euro.

 

 

UPDATE: Premierul francez, Manuel Valls, insistă că este vitală, din punct de vedere geostrategic și geopolitic, păstrarea  Greciei în zona euro. “Acceptarea ieșirii acesteia din ZE ar însemna acceptarea incapacității noastre. Franța refuză asta”, a spus Valls, citat de The Guardian.  

 

UPDATE: „De astăzi până duminică, o soluție trebuie găsită, cred că poate fi găsită (...) Da, un acord este posibil, da, el este necesar. Un Grexit ar fi teribil”, a declarat miercuri comisarul european Moscovici, fost ministru francez de finanțe, citat de Agerpres.

„Mingea este în mod clar în terenul autorităților elene”, a spus el.

 

”Toată lumea este mobilizată, toată lumea cu același obiectiv, care este ca Grecia să rămână în zona euro”, a asigurat el, într-un interviu acordat France 2, atrăgând atenția:  „Nu subestimez diferendele. Ne rămâne extrem de puțin timp (...) există parteneri ai Greciei care sunt exasperați” de așteptarea noilor propuneri promise de Atena.

 

UPDATE: Premierul spaniol, Mariano Rajoy, remarcă schimbarea tonului Greciei în scrisoarea trimisă, faptil că Atena se angajează să respecte regulile, să-și onoreze datoriile și să aplice reforme în sistemul de pensii și în domeniul impozitării.

 

“Muzica este diferită, nu este cea care s-a auzit până acum și acesta este un lucru pozitiv”, a spus Rajoy, care preferă totuși să rămână precaut până la transmiterea planului detaliata al reformelor.

 

Scrisoarea trimisă de Grecia:

 

 

Măsurile de reformare, spune Tsakalotos, pot fi introduse încă de la începutul săptămânii viitoare.

 

Un plan detaliat al propunerilor va fi trimis, se mai spune în scrisoare, cel târziu joi, 9 iulie.

 

Grecia se angajează să-și onoreze obligațiile financiare către toți creditorii săi, în întregime și la termen.

 

În final, Tsakalotos reiterează angajamentul de a rămâne membru al eurozonei și să respecte regulile și reglementările.

 

Scrisoarea nu menționează nicio sumă.

 

Potrivit procedurii, planul de reforme cu impactul lor pe buget pe care-l va trimite guvernul elen va fi evaluat de miniștrii de finanțe din euro și apoi va fi pus în discuția liderilor din spațul monedei unice.

 

Între timp, în Grecia urmează să fie semnat decretul care va prelungi până vineri "vacanța băncilor", o decizie care era așteptată, Limita de retragere la ATM-uri rămâne 60 de euro pe zi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22