UPDATE Luare de ostatici, in orasul Australian Sydney. Un barbat care se revendica de la miscarile islamiste tine sub amenintarea armei mai multe persoane, intr-o cafenea din oras. Cine este atacatorul

T.d. | 15.12.2014

Pe aceeași temă

Orasul Australian Sydney este scena unui act terorist. Un barbat inarmat a luat ostatici, luni, un numar nedeterminat de persoane, intr-o cafenea din Sydney. Pe geamul acesteia a fost plasat un steag islamic. Incidentul are loc in centrul orasului, iar zona a fost inchisa de fortele de securitate, potrivit Hotnews.


Man Haron Monis, cunoscut si sub numele de Sheikh Haron, este suspectul care tine aproximativ 15 ostatici intr-o cafenea din Sydney. Cleric  islamist, iesit din inchisoare pe cautiune dupa ce a fost acuzat de complicitate la crima, Haron Monis a fost gasit vinovat si de agresiune sexuala si redactarea si trimiterea unor scrisori de amenintare. Suspectul are 49 de ani si a primit azil politic in Australia, in 1996, potrivit Reuters, citata de Hotnews.

Ora 17:45 Zgomot de detonari, mai multi ostatici scapa din cafenea

Ora 17:25 Politia a lansat asaltul asupra cafenelei din Sydney (AFP)

Martin Place, vasta esplanada pietonala situata in centrul de afaceri din Sydney, cel mai mare oras al tarii, a fost evacuat de autoritati iar sute de politisti inarmati, inclusiv comandouri de elita, incercuiesc Lindt Chocolat Cafe.

Autoritatile afirma ca scopul barbatului nu este clar dar ostaticii tineau in dreptul unei ferestre un drapel negru cu o inscriptie partial vizibila cu caractere arabe. Dupa toate probabilitatile, este vorba de un drapel folosit in dese randuri de gruparile jihadiste si care mentioneaza shahada, profesiunea de credinta musulmana: "Nu exista alt Dumnezeu decat Alah si Mahomed este profetul sau".

Peste 40 de organizatii musulmane australiene au condamnat aceasta luare de ostatici si au acuzat o "deturnare" a acestei profesiuni de credinta.

Australia, angajata alaturi de Statele Unite in lupta impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic (SI), a ridicat in septembrie nivelul de alerta in fata amenintarii reprezentate de luptatori jihadisti australieni reveniti din Irak si Siria.

Sase ore dupa inceputul dramei, trei barbati, urmati in scurt timp de doua femei, au iesit in fuga din cafenea. Nu se stie daca au reusit sa fuga sau daca atacatorul le-a dat drumul. Politia a precizat ca nicio persoana nu pare ranita.

Exista un singur atacator iar negociatorii politiei sunt in contact cu el, a subliniat politia.

Cu putin timp inainte de anuntul luarii de ostatici, politia a anuntat arestarea unui barbat de 25 de ani in Sydney, in cadrul unei anchete legate de pregatirea de atentate in Australia. Seful politiei de stat a spus ca nu crede ca cele doua dosare au vreo legatura.

Politia a intervenit in acelasi moment la Opera din Sydney, aparent in urma unei alerte legate de un colet suspect.

Potrivit estimarilor, peste 70 de australieni lupta in prezent in randurile jihadistilor in Irak si in Siria. Cel putin 20 de australieni au fost ucisi si autoritatile se tem ca tot mai multi tineri se pot radicaliza.

Autoritatile au efectuat in septembrie multiple operatiuni care au avut drept scop dejucarea unui prezumtiv complot al jihadistilor din SI care viza comiterea de "crime drept exemplu", in special decapitari publice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22