UPDATE Mama premierului Victor Ponta, audiata ca martor la DNA in dosarul fraudarii fondurilor europene. Cornelia Naum: Sunt soacra, nu consilier

T.d. | 05.03.2015

Pe aceeași temă

Mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, s-a prezentat joi dimineata la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din Ploiesti.

UPDATE: 11:15 - Intrebata la iesirea de la DNA Ploiesti daca poate confirma informatia potrivit careia lucre ca si consilier intr-una din firmele controlate de Iulian Hertanu, Cornelia Naum a raspuns: “Sunt soacra, nu consilier”.

Avocatul acesteia a precizat că femeia are doar calitatea de martor în acest caz. „Vă pot garanta că este martor (Cornelia Naum - n.r.) şi că va rămâne cu această calitate. Doamna are un contract de muncă part-time cu societatea fiicei dânsei, dar nu are nicio legătură cu societăţile în legătură cu care s-a reţinut acţiunea presupus infracţională în cauză. Sigur că a participat la nişte discuţii la un moment dat între anumite persoane care au o anumită calitate în acest dosar. Cu privire la aceste lucruri a fost întrebată”, a spus avocatul Bogdan Vlad, potrivit Adevarul.
 

Potrivit unor surse judiciare, Cornelia Naum a fost citata ca martor in dosarul privind fraudarea fondurilor europene, dosar in care este cercetat si arestat cumnatul premierului, Iulian Hertanu, potrivit Mediafax.

Cornelia Naum a ajuns la DNA Ploiesti in jurul orei 9.15, mama premierului refuzand sa dea declaratii in fata presei.

"Dau declaraţii la DNA, nu la dumneavoastră. Aştept să mă întrebe procurorii", a spus Cornelia Naum.

De altfel, si sora premierului, Alexandra Hertanu, a fost audiata la DNA Ploiesti in 26 februarie, in acelasi dosar privind fraudarea fondurilor europene, in care sotul sau, Iulian Hertanu, este arestat preventiv.
 

Victor Ponta si “linsajul mediatic”

Premierul Ponta s-a declarat afectat, la inceputul lunii martie, de verificarile procurorilor anticoruptie fata de membrii ai familiei sale.

"Normal că sunt afectat (de verificarile procurorilor asupra membrilor familiei – n.r.). Eu nu mă apuc să mint poporul şi oamenii. Ţineţi minte: "Între justiţie şi fratele meu aleg justiţia” (referire la declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu - n.r.). Nici nu ştiai dacă să plângi sau să râzi de ipocrizie. Nu. Mă doare când se întâmplă ceva cu familia mea. Nu am comentat şi nu o să comentez nicio secundă nimic legat de dosarul şi de responsabilitatea cumnatului meu. E vinovat, plăteşte! Nu-i vinovat…M-a afectat foarte tare linşajul mediatic”, a spus Victor Ponta.
 

Context

În dosarul în care au fost arestaţi preventiv Iulian Herţanu şi Vladimir Ciorbă au fost puşi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic.

De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Anchetatorii sustin ca grupul infractional creat ar fi creat o paguba de peste 10 milioane de lei prin deturnare de fonduri si evaziune.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herţanu, în firma "Hertanu Projects" SRL. Herţanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociaţi, în timp ce soţia sa, Alexandra Florina Herţanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deţine 49 % din acţiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deţine 51 % din acţiunile firmei.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22