UPDATE Parlament. Codul Fiscal ramane in forma adoptata initial, insa va fi aplicat etapizat. Dragnea: Cota TVA va cobora treptat pana in 2017

T.d. | 27.08.2015

O noua serie de discutii politice pe marginea Codului Fiscal au loc in aceasta dimineata. Liderii partidelor parlamentare s-au reunit la Parlament, in incercarea de a atinge un consens politic pe aceasta tema. UPDATE: Noul Cod Fiscal ramane in forma adoptata initial, au convenit joi Puterea si Opozitia. Totusi, o serie de prevederi urmeaza a fi aplicate in etape.

Pe aceeași temă

Astfel, TVA va scadea la 20% de la inceputul anului viitor, iar din 2017 va fi redusa la 19%. Supra-acciza pe carburanti va fi eliminata din 2017, la fel ca si taxa pe stalp, cu exceptia constructiilor speciale din Agricultura.

Liviu Dragnea (PSD): "Cota TVA va fi coborata la 20% de la inceputul anului viitor, iar din 2017 taxa pe valoarea adaugata va fi de 19%".

De asemenea, impozitul pe constructiile speciale - taxa pe stalp - va fi eliminat din 2017, cu exceptia celui aplicat constructiilor speciale din agricultura, pentru care taxa se elimina de la 1 ianuarie 2016.

Liviu Dragnea a precizat ca, potrivit acordului dintre Opozitie si Putere, deficitul pentru 2016 sa fie sub 2% - "1,7 si ceva".

Liderul PSD a subliniat ca mentinerea deficitului sub 2% va reprezenta si un semnal pentru partenerii internationali ai Romaniei, "pentru a usura negocierile pe care guvernul sigur le va avea cu acestia".

Partidele parlamentare au convenit ca cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis asupra Codului Fiscal sa primeasca un vot final pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

 

---

Participa presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, liderii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, liderii ALDE, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, potrivit Agerpres.

La scurt timp, primul care a iesit de la negocieri a fost liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea.

“A fost foarte buna intalnirea”, a spus el, “veti fi surprinsi placut”, subliniind ca “este un dialog constructiv, lucrurile se armonizeaza, ceea ce e in interesul Romaniei”.

Desi parea clarificat, calendarul noului Cod Fiscal a fost amanat de Liviu Dragnea, luni, dupa o decizie in coalitie, in acest sens. Seful interimar al social-democratilor a avansat ziua de joi, 27 august, pentru o noua intalnire intre liderii partidelor parlamentare, pentru o decizie politica.

"Sper ca liderii Opozitiei sa accepte aceasta discutie pentru joi. Saptamana trecuta a fost o discutie tehnica si punct, negociatorii nu au avut mandate de la partide", a punctat seful interimar al PSD.

Ieri, Victor Ponta si-a manifestat speranta ca discutia de astazi sa fie ultima, iar saptamana viitoare Codul Fiscal sa fie votat in Parlament.

"Sunt încrezător că mâine liderii politici au discuţia finală şi săptămâna viitoare, în Senat şi după aceea în Camera Deputaţilor, o să avem Codul Fiscal.

E un proiect fundamental al Guvernului şi un proiect fundamental pentru România, l-am făcut foarte bine, l-am discutat cu mediul de afaceri, am trimis către liderii politici absolut toate cifrele şi toate datele", a explicat premierul.

"Acum e momentul! Moment de relaxare fisclală este atunci când lucrurile merg bine, când lucrurile merg prost nu mai poţi să mai faci şi relaxare fiscală şi, dacă pierdem acest moment de anul ăsta, eu nu cred că va veni prea curând un alt moment de relaxare fiscală şi de creştere economică şi a locurilor de muncă", a mai spus seful Executivului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22