UPDATE PNL cere premierului demiterea ministrului Culturii. Reacția lui Vlad Alexandrescu

Tudor Despina | 04.04.2016

Partidul Național Liberal cere demiterea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, a spus luni vicepreședintele formațiunii.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: În replică, ministrul Culturii susține că punctul de vedere al lui Radu F. Alexandru e nefondat: “Referitor la declarația d-lui Senator Radu F. Alexandru, din data de 4 aprilie 2016, și pentru o corectă informare a opiniei publice, Ministrul Culturii face următoarele precizări:

 

 În ceea ce privește clădirea și patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, o ctitorie de secol XVIII a episcopului catolic Ignatiu Batthyany, lăsată prin testament Provinciei Transilvania și Bisericii Catolice, Ministerul Culturii a început, sub actualul mandatul, să apere în justiție dreptul de proprietate al Statului Român, inițiind o cerere de intervenție accesorie ca parte procesuală pasivă în susținerea apărării Guvernului României – Comisia Specială -, în litigiul aflat în desfășurare pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Dosarul este la al treilea termen de judecată.

 

În tot acest timp asistăm la o degradare continuă a clădirii Bibliotecii, periclitându-se conservarea și punerea în valoare a patrimoniului național aflat în administrarea Bibliotecii Naționale a României.

 

În cadrul unei vizite recente la Alba Iulia, Ministrul Culturii a avut o întâlnire cu arhiepiscopul G. Jakubinyi, în cadrul căreia s-a căutat cu Arhiepiscopia Catolice să se găsească o soluție amiabilă prin încetarea litigiului privitor la clădirea Bibliotecii, astfel încât să poată fi accesate fonduri europene pentru restaurarea ei.

 

Față de afirmațiile domnului senator Radu F. Alexandru cu privire la convorbirile avute în cadrul vizitei la Vatican, facem următoarele mențiuni:

 

 Ministrul Culturii nu a propus în niciun context o administrare comună a Statului Român și a Vaticanului asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, ci a pledat exclusiv pentru găsirea unei soluții amiabile privind încetarea litigiului existent, ceea ce ar permite accesarea unor fonduri europene pentru restaurarea clădirii. Subliniem că nu s-a făcut referire sub nicio formă la vreun obiect din patrimoniul mobil deținut de Biblioteca Batthyaneum, ci doar la imobilul în cauză.

 

S-a propus itinerarea, la Roma, a expoziției „Comorile României” care nu cuprinde niciun bun cultural din patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum, și nu s-a discutat despre o posibilă expoziție a vreunui obiect de la Alba Iulia, înainte de obținerea unei decizii definitive a instanței cu privire la litigiul existent.

 

În concluzie, considerăm că punctul de vedere al d-lui Senator Radu F. Alexandru este generat de o informare incompletă, și este, ca atare, total nefondat. Ministrul Culturii rămâne în continuare dedicat apărării patrimoniului național și respectării în totalitate a prevederilor legale, lucru demonstrat de faptul că Ministerul Culturii continuă să apere în justiție proprietatea Statului Român asupra întregului patrimoniu, mobil și imobil, al Bibliotecii Batthyaneum”, transmite ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, într-un comunicat.
 

***

Potrivit lui Radu F. Alexandru, PNL îi cere premierului Dacian Cioloș să-l demită pe ministrul Culturii, pe motiv că Vlad Alexandrescu ar fi propus în nume personal o administrare comună a Vaticanului și a statului român asupra Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. Liberalii, a arătat luni Radu F. Alexandru, îl acuză pe ministrul Culturii de lipsă de profesionalism și responsabilitate.

 

Cu ocazia unei vizite făcute la Vatican, a explicat Radu F. Alexandru, ministrul Vlad Alexandrescu s-a întâlnit cu președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, Gianfranco Ravasi. Potrivit Agerpres, la discuții a fost prezent și ambasadorul României la Sfântul Scaun.

 

"Ministrul Culturii a înaintat propunerea unui parteneriat, unei administrări comune între Vatican și statul român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba-Iulia și a patrimoniului pe care aceasta îl deține. Propunerea ministrului Culturii este o inițiativă strict personală. Nu a fost discutată înainte de plecarea lui de nimeni și cu nimeni la București. Nicio autoritate a statului, Ministerul de Externe, premier, președinte, nimeni nu l-a mandatat pe Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, să înainteze o asemenea propunere", a spus Radu F. Alexandrescu, în context.

 

 
Conferință de presă susținută de vicepreședintele PNL, Radu F....

Radu F. Alexandru: Prin demersul întreprins la Vatican, Ministrul Culturii a încălcat flagrant Constituția.Live aici: https://www.privesc.eu/arhiva/66419

Posted by Privesc.Eu on Monday, April 4, 2016

 

Biblioteca Batthyaneum deține 64.000 de unități bibliografice scrise în 30 de limbi și dialecte și 1.650 de manuscrise medievale occidentale. Potrivit liberalului, biblioteca și fondul său de carte au intrat în proprietatea statului român după Marea Unire de la Alba-Iulia, pe fondul Tratatului de la Trianon. Radu F. Alexandru a subliniat că toate bunurile și colecțiile aflate în Biblioteca Batthyaneum sunt proprietatea publică a statului român. De altfel, a arătat el, statul se află într-un diferend juridic cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, care revendică biblioteca și patrimoniul acesteia.

 

Prin demersul întreprins la Vatican, ministrul Culturii a încălcat flagrant Constituția”, a conchis Radu F. Alexandru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22