UPDATE Primarul Andrei Chiliman, RETINUT intr-un dosar disjuns din cel al cumnatului premierului Ponta. Parte din mita a ajuns la PNL

P.c. | 18.06.2015

Pe aceeași temă

 

DNA Ploiești efectuează percheziții la Primăria sectorului 1 într-un dosar în care sunt vizați primarul Andrei Chiliman și alte trei persoane. Procurorii investigheaza mai multe infracțiuni, între care cea de trafic de influență. Andrei Chiliman și cele trei persoane vor fi conduse la sediul DNA Ploiești pentru audieri, relateaza AGERPRES.

 

UPDATE: Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman si Ion Brad, consilier local in Primaria sectorului 1, au fost retinuti pentru 24 de ore de procurorii DNA.

 

UPDATE: Chiliman este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată, anunță un comunicat al DNA. 

 

Ceilalți trei - Vlad Moisescu, Ioan Costescu și Ion Brad, au puși sub urmărire penală pentru organizarea unui grup infracțional și trafic de influență.

 

Chiliman va fi prezentat vineri la tribunalul Prahova, cu cerere pentru aprobarea unui mandat de arestare preventivă pe 30 de zile.

 

Vă prezentăm integral comunicatul DNA în care sunt descrise acuzațiile concrete aduse celor patru:

 

“Încă din anul 2004, după alegerile locale, la inițiativa suspectului Moisescu Vlad Octavian, a fost constituit un grup infracțional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei și interfața lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primăriei Sectorului I București), Chiliman Andrei Ioan și Brad Ion (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție și asimilate acestora, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

Suspectul Moisescu Vlad Octavian coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, suspecții Costescu Ioana și Brad Ion derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar inculpatul Chiliman Andrei Ioan, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora.

Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărțiți între suspecții Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei și filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv - filiala sector 1.

Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

Concret, grupul infracțional a obținut de la reprezentanții a două societăți comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei.

Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului I București către firma respectivă, în perioada 2007 - 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică menționată.” 

 

UPDATE: Andrei Chiliman a fost reținut pentru 24 de ore și va fi prezentat în fața instanței pentru mandat de arestare preventivă (probabil, vineri), spune Realitatea Tv.

 

Este acuzat de trafic de influență, potrivit surselor citate.

 

Chiliman nu ar fi făcut prea multe declarații în fața procurorilor și a negat acuzațiile ce-i sunt aduse.

 

Ioana Costescu, consiliera personală a lui Andrei Chiliman, a fost și ea dusă al Ploiești, a ajuns acolo în urmă cu câteva minute.

 

UPDATE: O acuzație din dosar se referă la suma de 300.000 de lei, ajunsă în 2012 la persoane din acest dosar, scrie România liberă, sumă care provenea din banii pe care firma Romair Consulting i-a primit din contractele derulate la Primăria Sectorului 1 și Hidro Prahova.

 

Contractul de la Hidro Prahova a fost obținut cu ajutorul lui Călin Popescu Tăriceanu.

 

Banii reprezentau comisionul pentru contractul „Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de construcţii privind lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier”, încheiat între Primăria Sectorului I București - în calitate de achizitor și S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L. – în calitate de prestator, mai spune România liberă.

 

Cele 300.000 de lei au fost înmânați, în primărie, lui Vlad Moisescu, prin intermediul Ioanei Costescu (consilier personal al lui Anfrei Chiliman) și a consilierului local Ion Brad.

 

UPDATE: Banii primiți ca mită s-ar fi împărțit astfel, spune reporterul realitatea Tv: 30% Chiliman, 15%  - Vlad Moisescu, 15% - Ioana Costescu (consilier personal al primarului), 15% - Ion Brad (consilier local la Sectorul 1 și fost trezorier PNL), 10% - organizația PNL a Sectorului 1  și 15% - pentru diferite cheltuieli.

 

UPDATE: S-a terminat prima parte a audierii lui Andrei Chiliman, transmite Realitatea Tv, care explică și legătura dintre dosarul lui Iulian Herțanu și acest dosar de corupție al primarului Sectorului 1: parte din banii primiți de Romair de la SC Hidro Prahova (pentru consultanța acordată în contractele pe bani europeni, printre care și proiectul de extindere a canalizării din Comarnic) i-au fost dați ca mită  lui Chiliman, de către Gheorghe Boeru.

 

UPDATE: Ion Brad, consilier local și fost trezorier al PNL, a ajuns și el la Ploiești, însoțit de mascați, și urmează să fie audiat de procurorii anticorupție, scrie Agerpres.

 

UPDATE: Ajuns la sediul DNA Ploiești, Chiliman le-a promis jurnaliștilor că va face declarații la ieșire.

 

Vor mai fi duși la Ploiești Vlad Moisescu și Ioana Costescu (consilier personal al lui Chiliman).

 

UPDATE: În referatul DNA pentru arestarea lui Boeru, omul de afaceri era catalogat ca apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu și “trimisul special” al acestuia:

"Boeru Gheorghe este trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu şi acesta din urmă fiind prieten bun cu Semcu Adrian ( la acea dată, el era vicepreședintele CJ Prahova, membru PNL, iar acum este și el acuzat în dosar - n.red.). Semcu Adrian a afirmat că Boeru Gheorghe are susţinerea necesară şi acces la factorii de decizie şi trebuie să se ocupe de managementul proiectului cu finanţare europeană ce urma să se deruleze în judeţul Prahova şi care viza realizarea instalaţiei de canalizare. Acest lucru se impunea tocmai pentru a nu exista blocaje în acordarea finanţării şi implementarea proiectului".

 

UPDATE: Andrei Chiliman ar fi luat mită cel puțin nouă milioane de euro pentru atribuiri de contracte sau pentru trafic de influență, spun surse judiciare citate de România liberă.

 

În afară de Chiliman a fost transportat la DNA Ploiești și Ion Brad, fost trezorier PNL, pentru că o parte din mita primită ar fi ajuns la partid.

 

UPDATE 4: Chiliman este cercetat după ce ar fi fost denunțat de Gheorghe Boeru, patronul firmei Romair Consulting, potrivit România liberă.

 

Boeru este arestat la domiciliu în dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Ponta, fiind cercetat pentru luare și dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală.

 

Omul de afaceri l-ar fi denunțat pe Chiliman, spunându-le procurorilor DNA că i-ar fi dat mită 10 din valoarea contractelor derulate cu Primăria Sectorului 1.

 

UPDATE 3: Primarul le-a declarat jurnaliștilor, la ieșirea din aeroport: “Nu am făcut niciodată așa ceva”.

 

Întrebat dacă se așteaptă să fie reținut, Chiliman a declarat că "orice este posibil".

 

UPDATE 2: Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 din Capitala, a fost ridicat, joi dupa-amiaza, de procurori de pe Aeroportul "Henri Coanda". El a fost dus la audieri la DNA Ploiesti, potrivit Mediafax.

Primarul Secotrului 1, Andrei Chiliman, suspectat de procurorii DNA de fapte de corupţie, s-a întors, joi după-amiază, de la Bruxelles, el fiind ridicat de anchetatori de pe Aeroportul ”Henri Coandă”, pentru a fi dus la audieri la DNA Ploieşti.

 

UPDATE 1: Procurorii DNA Ploiești au efectuat percheziții la locuințele Ioanei Costescu si a lui Vlad Moisescu, cunoscuți ca apropiați ai primarului Chiliman. Anchetatorii au descins la imobilele deținute de cei doi sau folosite de aceștia.

 

Dosarul ar fi legat de contracte incheiate intre Primaria Sectorului 1 si firma Romair Consulting detinuta de afaceristul Gheorghe Boeru, retinut deja in dosarul cumnatului lui Victor Ponta, potrivit unor surse judiciare, citate de Hotnews Boeru, cercetat în dosarul "Herțanu", ar fi dat mită pentru obținerea unor contracte de consultanță cu Primăria sectorului 1.
 

***

Chiliman ar fi implicat in dosarul in care sunt urmariti penal cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Hertanu, si directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu. Alaturi de Chiliman ar fi implicat in dosar si omul sau de incredere, Vlad Moisescu, potrivit unor surse judiciare. Procurorii au facut joi dimineata perchezitii la patru case ale acestuia. 

 

Conform unui comunicat DNA, procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie si infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie comise in perioada 2006 - 2015.  
 

In cursul zilei de 18 iunie 2015, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 7 locatii, situate in municipiul Bucuresti, dintre care una este sediul unei institutii publice, restul reprezentand domiciliile unor persoane fizice, arata sursa citata.
 

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22