UPDATE Senatorii au votat pentru ridicarea imunitatii lui Ion Ariton, dar IL SCAPA de ancheta pe Varujan Vosganian. In Parlament, Vosganian a plans si a multumit pentru o VICTORIE A DEMOCRATIEI

T.d. | 12.02.2015

Pe aceeași temă

Senatul a decis ridicarea imunitatii fostului ministru al Economiei Ion Ariton, cercetat in dosarul “Gala Bute”. Camera superioara a Parlamentului supune la vot, joi, decizia privind ridicarea imunitatii in cazul celor doi, acuzati in dosare diferite. Miercuri, Vosganian le-a cerut colegilor senatori sa respinga solicitarea procurorilor in cazul sau, sugerand ca membrii Comisiei Judirice au mintit atunci cand au afirmat ca exista noi indicii in dosarul sau.

UPDATE: Senatorii au respins cererea procurorilor privind inceperea urmaririi penale fata de Varujan Vosganian. Fostul ministru al Economiei scapa de ancheta.

Rezultatul votului in cazul Vosganian: din cei 168 de senatori au fost prezenti 132. 56 de senatori au votat pentru inceperea urmaririi penale, 71 au votat contra, 5 s-au anulat, potrivit Hotnews.

Vosganian a tinut un discurs in fata colegilor sai senatori prin care le cerea sa nu aprobe cererea procurorilor. La finalul discursului, Vosganian si-a sterg cateva lacrimi.

Dupa ce a fost anuntat rezultatul oficial al votului, Vosganian a declarat de la tribuna Senatului: "Votul reprezinta o victorie a democratiei si a demnitatii Parlamentului Romaniei, precum si o sansa de a aseza puterile statului pe echilibrul pe care il dorim cu totii".
 

In jurul pranzului, senatorii au votat pentru ridicarea imunitatii lui Ariton, urmand sa supuna la vot si situatia lui Varujan Vosganian, potrivit Gandul.

Ion Ariton este inculpat în dosarul "Gala Bute", în timp ce Varujan Vosganian este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, în dosarul Romgaz-Interagro, alături de Adriean Videanu.
 

Ce spun procurorii

Procurorii DIICOT au solicitat, pentru a doua oară, avizul Senatului, pentru urmărirea penală a fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian (PNL), în dosarul Interagro-Romgaz, în care omul de afaceri Ioan Niculae este acuzat că a primit gaze la preţuri preferenţiale.

Senatul a respins prima astfel de cerere, astfel că Vosganian a scăpat de urmărirea penală în acest dosar. În schimb, Adriean Videanu a primit avizul, fiindu-i pus şi sechestru pe acţiunile de la Titanmar, pentru eliberarea cărora ar fi intervenit la fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, faptă pentru care este urmărit penal în alt dosar.

Varujan Vosganian este acuzat acum de DIICOT de constituire a unui grup infracţional organizat, de abuz în serviciu şi de complicitate la delapidare, în timp ce Adriean Videanu este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, de abuz în serviciu şi de delapidare.

În ce priveşte situaţia lui Ion Ariton, acesta ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Oreja, potrivit DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a fostului ministru al Economiei Ion Ariton, în dosarul "Gala Bute", în care este suspectat de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22