UPDATE. SOS in apele Greciei: Persoane inarmate, la bordul unui vas moldovenesc. Blue Sky transporta 600 de imigranti

Fara Autor | 30.12.2014

Pe aceeași temă

 

 

Cargobotul moldovenesc Blue Sky, aflat în largul Greciei, a emis marți un semnal de ajutor, din cauza unor persoane înarmate aflate la bord. Nava ar transporta peste 600 de imigranți ilegali. După mai multe ore de încercări ale grecilor, italienii au reușit să intercepteze vasul.

UPDATE: La bord se află aproape 900 de imigranți, majoritatea sirieni, potrivit ziarului Corriere della Sera, iar 4 pasageri erau decedați.

 

Ultimul proprietar oficial al navei a fost o firmă românească. Autoritățile italiene au deschis o investigație pentru a stabili ce s-a întâmplat și cine sunt traficanții care se ocupau de transport.

 

UPDATE: 729 este numărul pasagerilor de pe Blue Sky M. Printre ei, o femeie însărcinată. Autoritățile italiene investighează cum au ajuns acești imigranți în Italia și să identifice echipajuldispărut de la bord după ce unul dintre pasageri a sunat la numărul de urgență european 112 și a alertat autoritățile elene, când vasul se afla în apele Greciei.

 

UPDATE: Blue Sky M, cargoboatul sub pavilion moldovenesc salvat de Garda de coastă italiană după ce a fost abandonat de echipaj, a ajuns cu bine în portul Gallipoli, în sudul Italiei.

 

 

 

UPDATE: Marea Mediterană a ajuns un cimitir al migranților din nordul Africii, după ce mai multe vase ce transportau în condiții precare sute de persoane s-au scufundat în largul Italiei,

 

După cei 400 de morți de lângă Lampedusa, de anul trecut, liderii UE au fost acuzați  că toate aceste tragedii sunt dovada eșuării politicilor Uniunii privind migrația. Italia a cerut la Consiliul Euopean ca statele member să fie solidare în soluționarea acestui fenomen, întrucât singură nu va reuși să facă față valului de migranți care fug de conflictele din țările lor natale.

 

Potrivit unui material publicat de către The Guardian, aproximativ 3.000 de persoane au murit anul acesta, încercând să ajungă în acest fel în Europa.

(Viziționați The Guardian- Death at sea: Syrian Migrants film their perilous voyage to Europe - video)

 

(Foto arhivă cu unul dintre vasele salvate de autoritățile italiene)

 

Deși oficialii Uniunii au ajuns la concluzia că trebuie relaxate politicile privind migrația, până acum nu s-a întâmplat nimic. 

Singura măsură luată a fost de majorare a bugetului Frontex (Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale statelor membre ale Uniunii Europene)..

 

UPDATE ora 00.01: Italienii au preluat controlul vasului ce risca să se lovească de țărm

 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii de coastă, Cmdr. Filippo Marini, echipa ce a urcat la bordul Blue Sky a preluat controlul vasului, după ce a constatat că pe cargoboat nu mai exista niciun membru al echipajului.

 

Astfel au fost salvați aproximativ 600 de migranți, deoarece vasul a fost abandonat pus pe direcția țărmului și ar fi eșuat. S-a evitat un dezastru, a explicat Marini, care a adăugat că motorul fusese blocat.  

 

UPDATE: Potrivit statisticilor ONU, 160.000 de imigranți au intrat, pe mare, în Italia, și alți 40.000 în Grecia, din ianuarie și până la sfârșitul lunii noiembrie anul acesta.

 

UPDATE: O echipă a pazei de coastă italiene a coborât (dintr-un elicopter) pe Blue Sky, dar autoritățile spun că nu a întânit nicio persoană înarmată, ceea ce pare să confirme ipoteza că traficanții au părăsit nava.

 

(Imagine de la interceptarea Blue Sky)

 

Pus pe pilot automat, vasul se îndrepta spre țărm.

 

UPDATE: Elicoptere italiene au interceptat marți noaptea cargoul care transportă câteva sute de imigranți, după ce vasul a fost urmarit fără success și de forțele elene, încă de când se afla în apropierea insulei Corfu, scrie The Telegraph.

Se estimează că la bord se află aproximativ 600 de pasageri.

 

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene italiene, Capt. Stefano Testa, a declarat că vasul se află la 20 de mile (30 de km) de Santa Maria di Leuca.

 

Oficiali din Barri au anunțat că o echipă a gărzii de coastă italiene a ajuns la Blue Sky pentru a se convinge că nu există probleme. Suspiciunea este că vasul cu 600 de imigranți a fost abandonat de traficanți, așa cum s-a mai întâmplat.

 

Au fost descoperite la bord aproximativ 600 de persoane.

 

Vasul ar fi fost pus pe pilot automat și parasit de traficanți.

 

UPDATE: După eșecul grecilor de a intercepta vasul, italienii au preluat misiunea, după ce nava a intrat în apele internaționale.

 

UPDATE: Capitanul fregatei elene a discutat cu cei de pe Blue Sky, vasul nu este în pericol, dar personalul acestuia a cerut doar alimente, potrivit unor publicații elene.

 

Cargobotul nu se mai află în apele teritoriale ale Greciei, a ajuns în cele internaționale și se îndreaptă spre cele italiene.

 

Paza de coastă de pe Corfu a declarat că niciun imigrant nu a ajuns pe malurile insulei.

 

UPDATE: Solicitarea de ajutor ar fi venit de la o persoană de pe vas care a sunat la numărul de urgență European 112. Apelantul a spus că la bordul vasului se află aproximativ 700 de imigranți illegali și câteva persoane înarmate.  

 

UPDATE: Elicopterul ar fi ajuns deasupra vasului, care pare parasit.

UPDATE: Din cauza vremii, elicopterul Gardei de coastă nu reușește să ajungă la locul incidentului. Fregata se îndreaptă însă spre vasul Blue Sky.

 

UPDATE: Un post TV din Berlin susține ca vasul are doar probleme cu motorul. Acesta ar fi motivul pentru care a lansat mesajul, și nu prezența la bord a unor persoane înarmate.

 

UPDATE: Informațiile mai multor instituții media infirmă toate declarațiile oficialilor greci.

 

UPDATE:  Vasul este în zona unde se afla feribotul "Norman Atlantic" duminică, atunci când la bordul său a izbucnit incendiul în care și-au pierdut viața 10 din cei 470 de pasageri și membri ai echipajului.

 

UPDATE: Până acum, doi oficiali greci au confirmat identitatea vasului care a transmis apelul – cargobotul Blue Sky M, ce navighează sub pavilion al Republicii Moldova, potrivit Reuters.

 

 

O fregată, un vas de coastă și un elicopter militar se îndreaptă spre locul de unde a fost emis semnalul.

 

Un official grec a declarat că există informații potrivit cărora la bord s-ar afla imigranți ilegali.

 

Numărul persoanelor aflate pe navă nu se cunoaște cu exactitate, unele surse vorbesc de 700 de imigranți, altele, de 400.

 

 

Nava care a emis semnal SOS este din Republica Moldova, a declarant pentru site-ul prothemanews.com preşedintele Autorităţii portuare din Corfu, Spiros Andriotis, relatează Daily Mail în ediţia online.

 

Potrivit unor surse, nava, aflată în prezent în largul insulei Corfu, ar transporta 700 de pasageri, precizează Mediafax.

 

g

 

(Poziția vasului, așa cum poate fi vizualizată pe site-ul vesselfinder.com)

Televiziunea de stat din Grecia a precizat că "imigranţi ilegali" sunt implicaţi în situaţia de pe navă, în timp ce alte surse afirmă că toţi cei 700 de pasageri sunt "imigranţi fără documente".

 

Autorităţile elene au trimis elicoptere ale Forţelor navale pentru a ajuta nava.

Potrivit site-ului vesselfinder.com, vasul se îndrepta spre Croația.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22