Urdăreanu: Constantin Niță a cerut 5% și primarul Nichita 10% din valoarea contractului

Redactia | 12.03.2018

Tiberiu Urdăreanu, patronul companiei UTI, și unul dintre cei mai bogați români, a mărturisit în fața magistraților de la Curtea Supremă cum a dat o mită de 30.000 de euro ministrului Energiei, de la aceea vreme, Constantin Niță, relatează Ziare.com. Niță neagă integral acuzațiile.

Pe aceeași temă

 

Declarația lui Urdăreanu este dată în faza de apel a dosarului, în prima instanță, Constantin Niță fiind condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

 

„Am stat pe o canapea. Am pus plicul între noi doi, m-am ridicat și am plecat. Era un plic de dimensiuni normale...Da, am văzut cum Niță a luat plicul și l-a introdus în buzunar. Apoi m-am ridicat și am plecat”, a povestit Urdăreanu, sigur pe el.

 

Reacția fostului ministru al Energiei a fost: „Domnule Urdăreanu, vă rog să nu mințiți în fața instanței!”, a fost reacția acestuia.

Urdăranu a spus că-l cunoaște pe Constantin Niță din 2011, când s-a întâlnit cu el la Brașov.

 

Șpaga pentru Niță este legată de problemele pe care le-a avut pentru contractul „Managementul traficului în municipiul Iași”, licitația fiind organizată de Primăria Iași. În acest context, Urdăreanu l-ar fi contactat pe Niță pentru a-l pune în contact cu primarul Gheorghe Nichita.

 

În prezența lui Niță, Urdăreanu i-ar fi prezentat lui Nichita date despre firma sa și experiența în proiecte similare. "A fost o discuție de principiu, am înțeles că procedura va fi reluată, că se vor produce câteva schimbari in caietul de sarcini", a declarat martorul. Procedura s-a reluat si a fost cățtigată de firma lui Urdăreanu. Pentru această intermediere, Niță ar fi solicitat un comision de 5%.

 

Urdareanu a încercat să explice instanței că era vorba de un comision total mai mare de 15%, împărțit intre Nichita (10%) și Niță (5%), și că a fost un fel de negociere, în sensul reducerii acestuia. "I-am spus lui Niță ca nu pot sa-i remit comisionul de 5%, deoarece exista o pretindere de 10% si de la Nechita. I-am explicat inculpatului Niță că în acest caz comisionul de 15% era prea mare, deoarece profitul proiectului nu era atât de mare încât să acopere acest comision", a declarat Urdareanu.

 

Milionarul a explicat ca in acest caz comisionul de 5% cerut de Nita valora putin peste 3 milioane de lei. Platile, cele 12 rate lunare de 5.000 de euro si cei 30.000 de euro, reprezentau mult mai putin.

 

"Pretinderea si plata comisionului de 5% s-a facut pentru intermedierea intalnirii cu primarul Gheorghe Nichita. Ulterior, derularea contractului s-a realizat cu Primaria Iasi", a precizat Urdareanu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22