Urmarit penal de DNA, premierul Victor Ponta le scrie ambasadelor occidentale. Din nou, Traian Basescu e de vina

T.d. | 05.06.2015

Pe aceeași temă

Dupa ce a fost pus sub urmarire penala in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de Dan Sova, premierul Victor Ponta le scrie ambasadelor statelor membre UE si a SUA la Bucuresti.

In documentul in cauza, premierul sustine ca a fost anuntat ca este urmarit penal "in aceeasi zi in care opozitia - PNL - a depus in Parlament o motiune de cenzura fara fundament cu scopul de a inlatura de la putere actualul guvern condus de Victor Ponta", potrivit Ziare.com.

"Mai mult, in urma cu cateva zile, presedintele Iohannis declara ca a devenit din ce in ce mai greu sa colaboreze cu actuala majoritate. Saptamana trecuta, pe 1 iunie, au fost adoptate doua masuri importante din punct de vedere social si economic: Guvernul a dublat alocatiile copiilor si a redus TVA la alimente de la 24% la 9%, ambele decizii fiind extrem de populare, cu un puternic impact social”, scrie Ponta in scrisoarea adresata ambasadelor.

Mai mult, premierul urmarit penal arata ca: “Toate acuzatiile aduse astazi de procurori in cazul Sova au fost prezentate in prealabil de dusamnii politici ai actualei majoritati parlamentare, in special de fostul presedinte Traian Basescu, dar demontate punct cu punct de catre Victor Ponta cu documente doveditoare de necontestat", se mai arata in documentul citat.

CITESTE SI: Victor Ponta apreciaza pozitiile Ambasadelor, in contextul incercarilor de modificare a legislatiei penale, dar Parlamentul stie ce decizii sa ia

De asemenea, Ponta precizeaza ca nu a avut niciodata vreo legatura cu complexul energetic Rovinari-Turceni, asa cum sustin procurorii. In plus, DNA si ANI “au confirmat public ca Victor Ponta nu are nicio implicare in acest caz”.

In partea a doua a scrisorii, redactata in limba engleza, Victor Ponta sustine ca anuntul DNA vine la doar cateva zile dupa ce el a semnalat public nevoia ca sistemul de justitie sa se abtina de la a comite abuzuri si a cerut tratament egal pentru toate cazurile investigate.

In plus, Victor Ponta subliniaza faptul ca in timpul guvernarii sale institutiile din sistemul judiciar au primit fonduri mai mari, iar independenta lor a crescut, la fel si numarul cazurilor investigate.

Documentul mai arata si ca presedintele Klaus Iohannis i-a cerut astazi demisia premierului insa Victor Ponta a refuzat, fiind numit de Parlament, astfel incat – argumenteaza seful Executivului – numai Parlamentul este capabil sa il demita.

Totodata, premierul isi reafirma respectul fata de Constitutie si principiile ei, respect pe care il considera "esential pentru societatea noastra".
 

Premierul Ponta, urmarit penal in dosar

Victor Ponta, premierul Romaniei, este urmarit penal de DNA in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari.

Ponta a declarat, la iesirea din sediul DNA, ca are calitatea de suspect in acest dosar. DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.

Procurorii DNA arata, in primul cap de acuzare, ca avocatul Victor Ponta ar fi emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, in urma incheierii unei convenții de conlucrare profesională între SCA „Șova și Asociații” și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, acestea fiind decontate de societatea lui Sova. Procurorii arata insa ca sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, deoarece Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Ponta i-a cerut lui Sova să întocmească rapoarte de activitate juridică pentru activitatea pretins a fi prestată de el întocmindu-se astfel, în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Ponta a folosit o parte din sumele obținute pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București si a mai beneficiat de dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10 achitat partial de societatea lui Sova.

In al doilea cap de acuzare procurorii DNA arata ca premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22