Urmatorul summit NATO va fi organizat in capitala Poloniei, Varsovia

T.d. | 22.05.2015

Pe aceeași temă

Viitorul summit al Aliantei Nord-Atlantice va avea loc in capitala Poloniei, Varsovia, in 8-9 iunie 2016, potrivit unui anunt facut vineri de NATO.

Urmatorul summit se va desfasura in contextul unui peisaj de securitate profund modificat, criza din Ucraina si amenintarea terorista reprezentata de gruparea Stat Islamic furnizand principalele surse de ingrijorare, potrivit Reuters si AFP, citate de Agerpres.

“Acest summit are loc intr-o perioada cruciala pentru Alianta, cand placile tectonice ale securitatii euro-atlantice s-au deplasat atat in Est, cat si in Sud”, arata secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, in comunicatul NATO.

Prin summitul de la Varsovia, Alianta are in vedere adaptarea la noul context de securitate.

CITESTE SI: Analiza Stratfor: Balcanii, intre Occident, Rusia si Turcia. Investiţiile strategice şi proiectele energetice, motorul extinderii influentei in regiune

Astfel, potrivit lui Stoltenberg, “noi punem deja in aplicare cea mai mare consolidare a apararii noastre colective de la sfarsitul Razboiului Rece. La Varsovia, vom trasa calea pentru adaptarea Aliantei la noul mediu de securitate, astfel incat NATO sa ramana pregatita sa apere toti Aliatii impotriva oricarei amenintari, indiferent de unde ar veni”.

Precedentul summit NATO – organizat la Newport, in Tara Galilor, in septembrie 2014 – a marcat un plan extins de intarire a capacitatilor defensive ale Aliantei in Europa de Est, cu scopul de a reasigura aliatii din regiune, in contextul agresivitatii crescute a Federatiei Ruse si a implicarii sale in criza din Ucraina si anexarea Peninsulei Crimeea.

De altfel, anterior in luna mai a acestui an, Polonia si tarile baltice au declarat ca vor cere desfasurarea de trupe NATO permanent pe teritoriile lor pentru a contracara actiunile militare ale Moscovei in zona.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22