USL declanșează procedura de suspendare a lui Traian Băsescu. Antonescu:Probabil într-o săptămână vom avea acest document finalizat

Fara Autor | 21.11.2011

Crin Antonescu (PNL) și Victor Ponta (PSD), liderii USL, au declarat, luni, că declanșează procedura de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu.

Pe aceeași temă

Crin Antonescu (PNL) și Victor Ponta (PSD), liderii USL, au declarat, luni, că declanșează procedura de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu. Președintele PNL, Crin Antonescu, a subliniat că  acest demers nu este nu este "un moft" sau "o invenţie de agendă", ci o "încercare de a scuti cea mai mare parte a poporului de încă un an de suferință".

 
"Convingerea noastră foarte fermă e că în România s-a petrecut în afara Constituţiei un proces de gravă erodare a statului de drept, de substituire a instituţiilor acestui stat de drept şi, practic, voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mod neconstituţional în mâna unui singur om", a susţinut Antonescu, citat de Mediafax.
 
Liderul PSD, Victor Ponta, a afirmat că problema se pune în Parlament deoarece, în opinia sa, votul populației va fi de partea USL.
 
"Noi trebuie să facem în așa fel încât să ajungem la votul plenului (Parlamentului - n.red.)", a afirmat Victor Ponta, citat de Hotnews, adăugând că, în opinia sa, cu votul populației nu vor fi probleme pentru USL. 
 
"Avizul Curții Constituționale nu este obligatoriu", a adăugat Victor Ponta, care nu a putut preciza dacă USL are susținerea majorității din Parlament pentru această inițiativă.
 
"Toti arestații trec de la PDL și UNPR și în felul ăsta luptăm împotriva corupției. Aceasta este lupta anticorupție a lui Traian Băsescu", a mai spus Victor Ponta. 
 
În acest moment Uniunea Socialistă Liberală (USL) nu are majoritatea necesară trecerii hotărârii de suspendare prin Parlament. Aceasta ar trebui votată de 235 de deputaţi şi senatori. USL, însă are doar 218 parlamentari și ar trebui să mai convingă cel puţin 17 aleşi ai puterii să li se alăture, potrivit Gândul.
 
Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, a spus, de asemenea, că sunt şanse reduse de reuşită pentru acţiunea anunţată de USL. 
 
"Din păcate, acum nu există o majoritate ca în 2007", a spus Iliescu, dar a subliniat că, spre deosebire de suspendarea precedentă, populaţia ar vota la un eventual referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu.
 
Procedura de suspendare
 
Liderul USL Crin Antonescu a explicat că procedura de suspendare prevede câţiva paşi, primul dintre aceştia fiind desemnarea, luni, de către Birourile politice ale fiecărei formaţiuni din Uniune a membrilor comisiei care vor redacta cererea de suspendare.
 
"Probabil într-o săptămână vom avea acest document finalizat", a menţionat Antonescu, citat de Mediafax.
 
El a precizat că, ulterior, va avea loc o discuţie în grupurile parlamentare reunite şi, dacă grupurile vor asuma această propunere, aceasta va fi iniţiată, pe traseul parlamentar stabilit de Constituţie.
 
Crin Antonescu a mai spus că USL îşi propune să iniţieze o largă dezbatere publică în legătură cu acest act politic şi, în cursul acestei dezbateri publice, în funcţie de calendarul ce va fi stabilit, să se încerce conturarea în jurul acestui demers a unui larg curent public.
 
"Sigur, discuţiile despre câte şanse avem, câte voturi avem, au rostul lor. Dar, în politică, din punctul nostru de vedere, şi suntem dispuşi să ne asumăm această responsabilitate, nu poţi să acţionezi, nu poţi să spui şi să faci numai ce este garantat imediat de un număr de voturi. Avem speranţa că, făcând acest demers, suntem în asentimentul şi avem susţinerea unei majorităţi a cetăţenilor. Asta ne interesează mai mult decât majoritatea conjucturală din Parlamentul României", a mai spus Crin Antonescu, citat de Gândul.
 
Intenția USL de suspendare a președintelui Băsescu a fost anunțată încă din 16 noiembrie în urma declarațiilor președintelui privind înghețarea pensiilor și a salariilor pe anul 2012, când a afirmat că "bani nu există".
 
Controversatul referendum din 2007
 
Dacă USL îşi va continua demersul şi acesta va avea succes, atunci aceasta ar fi a doua oară când partidele de opoziţie îl suspendă din funcţie pe Traian Băsescu. Pe 19 mai 2007 a avut loc referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, inițiat de PSD, care a invocat repetate încălcări ale Constituției de către șeful statului. 
 
În februarie 2007, Partidul socialist-democrat a inițiat procedurile de suspendare la Curtea Constituțională, iar Parlamentul a aprobat înființarea unei comisii de anchetă privind suspendarea președintelui obținând 258 de voturi "pentru", 76 "contra" (PD și PLD) și 21 de abțineri (UDMR).
 
Președintele comisiei de anchetă, Dan Voiculescu, a anunțat, în martie, că prin raportul elaborat de comisie s-a stabilit că președintele Băsescu „a încălcat Constituția și este implicat în fapte de natură penală”.
 
În aprilie, însă, Curtea Constituțională dă aviz negativ propunerii. Ea constată, cu majoritate de voturi, că propunerea de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu „se referă la acte și fapte de încălcare a Constituției, săvârșite în exercițiul mandatului care, prin conținutul și consecințele lor, nu pot fi calificate drept încălcări grave, de natură să determine suspendarea din funcție a Președintelui României, în sensul prevederilor din Constituție”.
 
Chiar și așa, trecând peste decizia Curții Constituționale, parlamentul a luat decizia să voteze cererea de suspendare pe motiv de neconstituționalitate. Au fost 322 de voturi "pentru", 108 "împotriva" și 10 abțineri. Suspendarea președintelui a devenit efectivă în 20 aprilie 2007, după ce Curtea Constituţională a luat act de decizia Parlamentului României, iar pe 19 mai 2007 a avut loc referendumul.
 
Rezultatele referendumului au fost în favoarea președintelui. Conform Biroului Electoral Central (BEC), 74,48% din populația țării a votat împotriva demiterii președintelui, în timp ce 24, 75% au fost pentru demitere din totalul de 44,45% prezență la vot. Astfel, suspendarea lui Băsescu a încetat din momentul în care BEC și-a anunțat rezultatele.
 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22