USR a cerut urgentarea depunerii moțiunii de cenzură și inițiază discuții cu liderii Opoziției

Laurentiu Gheorghe | 16.09.2019

USR solicită partidelor din Opoziție urgentarea depunerii moțiunii de cenzură, liderii grupurilor parlamentare, Stelian Ion și Adrian Wiener, invitând liderii din Opoziție la discuții.

Pe aceeași temă

Liderii grupurilor parlamentare ale USR, le-a transmis luni o invitație tuturor liderilor partidelor din Opoziție la o discuție despre necesitatea depunerii moțiunii de cenzură în cel mai scurt timp, considerând că orice zi care trece aduce avantaje Guvernului Dăncilă și PSD, se arată

Invitația pentru liderii celorlalte partide din Opoziție este pentru marți, ora 11.00, la Parlament., se arată într-un comunicat de presă transmis de partid.

„Am observat că se tărăgănează foarte mult o decizie a ALDE și Pro România cu privire la moțiunea de cenzură. Ca urmare, am invitat toți liderii grupurilor parlamentare la o întâlnire, mâine, pentru a avea o discuție în cadru larg referitor la urgentarea depunerii moțiunii de cenzură. Dorim prin aceasta să-i punem pe colegii din ALDE și Pro România în postura de a-și exprima, în mod clar, opțiunea cu privire la semnarea și susținerea moțiunii de cenzură”, a declarat Stelian Ion, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

Potrivit acestuia, USR consideră și că moțiunea de cenzură trebuie depusă cât mai repede și să nu se aștepte strângerea a 233 de semnături, număr egal cu cel al voturilor minim necesare pentru adoptarea moțiunii de cenzură. În acest moment, sunt îndeplinite condițiile regulamentare pentru depunerea moțiunii de cenzură, a mai arătat deputatul USR.

„Fiecare zi ce trece nu face decât să întărească poziția premierului Viorica Dăncilă, care recurge la mijloace incorecte pentru a prelua, la bucată, deputați din alte partide. În aceste condiții, credem că este neapărat necesar să depunem cât mai repede această moțiune de cenzură pentru că ea tranșează această criză. Cei care au intrat mai nou în Opoziție trebuie să-și definească foarte clar poziționarea față de moțiunea de cenzură. Nu poți să pretinzi că ai intrat în Opoziție și tu să vii cu tot felul de condiționări absurde cu privire la semnarea și susținerea acestei moțiuni”, a mai declarat Stelian Ion.

El a precizat că USR este consecventă și susține orice demers parlamentar care va duce la răsturnarea Guvernului Dăncilă, ”guvern care și-a dat cu vârf și îndesat măsura incompetenței”.

”După adoptarea moțiunii de cenzură, USR va susține în Parlament orice nou guvern din care nu face parte PSD, cu îndeplinirea anumitor condiții. Alianța USR PLUS este pregătită să intre la guvernare după alegeri parlamentare anticipate, care să scoată România din criza politică, economică și morală generată de PSD”, se mai arată în comunicatul transmis de USR.

PNL insista pentru 233 de semnaturi

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat luni că negocierile pentru susţinerea moţiunii de cenzură vor continua şi săptămâna aceasta, dar că documentul nu va fi depus până nu este semnat de minimum 233 de parlamentari.

El nu dorit să comenteze declaraţiile liderului deputaților USR, Stelian Ion, legate de urgentarea depunerii moţiunii de cenzură, precizând că discuţiile oficiale se poartă la nivel de conducere, lideri de grup.

„Eu am citit poziţia preşedintelui USR, care este conformă cu poziţia pe care am stabilit-o de comun acord în cadrul negocierilor – şi anume că vom depune moţiunea când vom avea 233 de semnături ca o garanţie a succesului acesteia”, a precizat liderul PNL.

Toate acţiunile PNL sunt în conformitate cu calendarul comunicat public. La ora actuală există un text al moţiunii de cenzură care a fost convenit cu cei de la USR, PMP şi de la UDMR. Acest text a fost transmis şi către celelalte două formaţiuni politice – ALDE şi PRO România. Aşteptăm observaţiile acestor formaţiuni pe textul moţiunii de cenzură. Din punctul nostru de vedere, PNL este pregătit să depună moţiunea de cenzură cât mai rapid posibil, dar ne menţinem această condiţie de a atrage alături de noi în susţinerea acestei moţiuni pe toţi parlamentarii formaţiunilor politice care nu susţin Guvernul şi că ne menţinem obiectivul de a strânge 233 de semnături pentru susţinerea moţiunii pentru a avea garanţia că moţiunea va fi încununată de succes. Săptămâna aceasta vom avea întâlniri în continuare cu toţi partenerii, toţi contribuabilii la această moţiune de cenzură şi sunt convins că până la finele săptămânii vom avea rezultate pe care să le anunţăm public privitor la textul moţiunii, privitor la momentul depunerii moţiunii de cenzură. (…) Pe lângă decizia fiecărei formaţiuni sau fiecărui grup parlamentar de a susţine moţiunea de cenzură va fi necesară o pregătire foarte atentă a momentului depunerii moţiunii de cenzură şi mai ales al zilei în care se va dezbate şi se va vota moţiunea de cenzură, pentru că este necesară mobilizarea a şase formaţiuni politice pentru a nu mai avea absenţi dintre semnatarii moţiunii de cenzură, fiindcă orice absenţă poate să pună în pericol reuşita la această moţiune de cenzură”, a spus Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22