USR acuză PSD de sabotarea inițiativei ”Fără penali în funcții publice”

Dora Vulcan | 03.07.2019

Deputatul USR Stelian Ion a acuzat miercuri PSD, în plenul Camerei Deputaților, de preluarea și sabotarea textului din inițiativa "Fără penali în funcții publice" care aparține USR.

Pe aceeași temă

Acesta a reclamat faptul că inițiativa a fost "sabotată" și că textul inițiativei PSD pune în pericol trecerea sa la CCR prin adăugarea mențiunii că cei care conduc autoritățile centrale sunt aleși, nu numiți.

"Sunt printre redactorii și inițiatorii acelui text `Fără penali în funcții publice`, alături de colegul Silviu Dehelean și de alți colegi din USR. Textul inițiativei a trecut în această variantă de filtrul CCR. Am observat că dvs colegii din PSD ați depus un proiect asemănător dar ați adăugat ceva în plus. Acea funcție copy-paste nu a funcționat corespunzător.

Ați adăugat alegerea în organele autorităților publice centrale. Eu și colegii mei am lucrat la acest text și a fost preluată munca și s-a adăugat un cuvânt care la CCR va invalida acel proiect de revizuire a Constituției, `Fără penali în funcții publice`.

Eu nu știu dacă ați făcut-o intenționat sau dintr-o eroare. În funcțiile autorităților publice centrale, acești cunducători nu sunt aleși, ei sunt numiți. Cred că este o încercare de sabotare a inițiativei `Fără penali în funcții publice` sau e o gravă eroare. Să mergem pe varianta care a trecut deja de filtrul CCR", a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, Stelian Ion, deputat USR, citat de Mediafax.

Ca răspuns, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a spus că până pe 1 septembrie este timp pentru a obține răspunsuri de la instituțiile abilitate și a invocat ”dreptul” PSD ”de a avea inițiative și de a fi egali cu toată lumea.”

PSD-ALDE au depus, la Camera Deputaților, proiectul pentru revizuirea Constituției, care prevede interdicția de a deține funcții publice a persoanelor condamnate la închisoare, dar și extinderea dreptului de a sesiza CCR în privința ordonanțelor de urgență.

Anterior și opoziția a depus la Parlament un proiect, inițiat de PNL și semnat de USR, pentru un proiect pentru revizuirea Constituției prin care condamnaţii definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluși de la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, iar amnistia și grațierea pentru fapte de corupție este interzisă.

USR a transmis marți un comunicat în care a amintit că a fost „singurul partid care a susținut de la început inițiativa Fără Penali, dar cele peste un milion de semnături care au ajuns în Parlament au obligat toate celelalte partide să se alinieze și să respecte vocea românilor”.

„Inclusiv PSD, care a depus astăzi un proiect de revizuire a Constituției în care a inclus și textul inițiativei cetățenești Fără Penali în Funcții Publice”, se precizează în comunicat.

Potrivit USR, proiectul PSD „este doar o păcăleală pentru români și face parte din planul social democraților de a se reabilita în fața cetățenilor folosind vorbe goale și copiere de texte juridice după modelul copy-paste”.

„Mai grav este că că PSD se folosește de popularitatea inițiativei #FaraPenali pentru a strecura modificări constituționale nocive. Proiectul PSD de revizuire a Constituției este unul periculos pentru că include doar modificări superficiale în privința temelor majore care au fost vizate de referendumul pentru justiție. De exemplu, în privința interzicerii amnistiei și grațierii, PSD a adăugat un singur text la unul dintre articolele din Constituție care se referă la grațierea individuală, dar a evitat în mod deliberat să interzică amnistia și grațierea colectivă pentru corupți”, mai arată sursa citată.

„Este absolut necesar ca votul pentru Fără Penali în funcții publice să fie separat de proiectele de revizuire a Constituției pentru a nu parazita inițiativa și pentru a ne asigura că va ajunge text constituțional”, atrage atenția USR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22