USR: Discuţia din PE pe tema justiției din România, eşec pentru PSD, succes pentru România

E.b. | 08.02.2018

Uniunea Salvaţi România apreciază că dezbaterea care a avut loc miercuri la Strasbourg pe tema legilor justiţiei din România a fost un eşec al coaliţiei PSD-ALDE, dar un succes al României.

Pe aceeași temă

  

 


USR consideră că dezbaterea de la Strasbourg pe tema legilor justiției din România a fost un eșec al coaliției PSD-ALDE, dar un succes al României. 

 

Europarlamentarii PSD-ALDE au încercat să forțeze limitele procedurale și să-l aducă pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, să vorbească în fața plenului PE, ca să apere interesele lui Dragnea și Tăriceanu. Mai mult, PSD și ALDE au prezentat două rapoarte mincinoase despre întreg procesul de modificare a legilor în care au susținut că toți profesioniștii din domeniu au participat la dezbatere și au fost respectate toate standardele europene, se arata într-un comunical al USR.     

 

Juriștii USR demontează toate concluziile raportului prezentat de ALDE în Parlamentul European pentru a induce în eroare liderii și grupurile de la Strasbourg:

 

1.„Toate modificările celor trei legi ale justiției au fost propuse pentru a răspunde la problemele și nevoile actuale ale sistemului judiciar român și în conformitate cu standardele europene în materie”.

 

Având în vedere că pentru elaborarea proiectelor de lege nu au existat studii de impact, iar expunerile de motive sunt, în cel mai bun caz, lacunare, se poate trage cu ușurință concluzia că „nevoile și problemele sistemului judiciar” pe care parlamentarii puterii le-au avut în vedere sunt cele dictate de forul lor interior, în urmărirea propriului interes politic, și nicidecum cele identificate de profesioniștii din domeniu sau de justițiabili.

 

2. „Cele mai multe amendamente au fost propuse de Consiliul Superior al Magistraturii și de către asociațiile profesionale de magistrați din România”.

 

Într-adevăr, un număr semnificativ de amendamente admise au fost propuse de către CSM și de către două asociații profesionale ale magistraților, UNJR și AMR. Însă, evaluarea cantitativă indicată în raport este irelevantă, mai ales în contextul în care CSM a avizat negativ toate cele trei proiecte de lege, aspect omis, cu bună-știință, de redactorii raportului. De asemenea, participarea asociațiilor profesionale ale magistraților la ședințele Comisiei speciale a fost cenzurată în mod discreționar, președintele Florin Iordache a refuzat accesul unor asociații cu largă reprezentativitate, cum este, spre exemplu, Asociația FJR.

 

3. „Aceste modificări ale legilor privind sistemul de justiție sunt primele care se desfășoară într-o procedură parlamentară transparentă, cu implicarea tuturor părților interesate”.

 

Ședințele Comisiei speciale s-au desfășurat într-o grabă incredibilă, cu ignorarea totală a propunerilor opoziției parlamentare, dar și a pozițiilor adoptate de magistrați. În acest sens, pe lângă aspectele semnalate deja (avizarea negativă a legilor de către CSM, interzicerea accesului anumitor asociații profesionale a magistraților la ședințele Comisiei speciale) amintim că majoritatea magistraților din România (peste 4000 de judecători și procurori) au semnat un Memoriu pentru retragerea proiectelor de modificare a legilor justiției. În acest context, se poate constata că „implicarea părților interesate”, clamată în raport, este iluzorie și mai degrabă formală.

 

4. „În prezent, noile legi sunt supuse controlului constituționalității de către Curtea Constituțională, așa cum s-a întâmplat și cu legislația anterioară, fiind folosite toate filtrele necesare pentru a asigura independența justiției”.

 

Toate cele trei legi au fost contestate la Curtea Constituțională, iar judecătorii deja s-au pronunțat pe două din cele trei legi (303 si 304) și au admis parțial sesizările, ceea ce dovedește că aceste legi nu au fost dezbătute și elaborate cu profesionalism și atenție. Urmează decizia în cazul legii 317 și de asemenea pe 21 februarie vor fi analizate toate cele 3 sesizări USR care conțin noi critici și argumente pentru declararea legilor neconstituționale.

 

Europarlamentarii Dan Nica, Norica Nicolai, Ioan Mircea Pașcu, Mircea Diaconu, sau Maria Grapini au susținut discursuri rușinoase în care au încercat să convingă cu tupeu colegii din Parlamentul European că sistemul de justiție din România nu este atacat în niciun fel, că aceste modificări sunt absolut necesare, deși ele au fost respinse atât de miile de magistrați care au ieșit în stradă, dar și de societatea civilă, care protestează de luni de zile împotriva lor.

 

USR le mulțumește colegilor din Parlamentul European pentru atenția cu care tratează situația de criză în care PSD-ALDE a aruncat România și îi asigură că va lupta împotriva corupție în continuare, cu toate mijloacele, așa cum a promis. Nu renunțăm la principiile europene care ne definesc.

 

Foto: Vera Jourova, Comisarul european pe justiţie

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22