USR îi cere lui Iohannis să participe la toate ședințele de guvern ca să împiedice OUG a amnistiei

Redactia | 03.12.2018

USR îi solicită președintelui Klaus Iohannis să participe la toate ședințele de guvern din luna decembrie pentru a preveni adoptarea OUG-ului privind amnistia și grațierea.

Pe aceeași temă

„Chiar dacă doamna Dăncilă a declarat că nu intenționează să dea o ordonanță de amnistie, este contrazisă de declarațiile altor lideri PSD care susțin că ordonanța este un subiect de actualitate. USR va face tot ce depinde de noi dacă această OUG va apărea, dar până atunci fiecare forță responsabilă din societate să încerce să blocheze un astfel de demers, care ar însemna din punctul nostru de vedere sfârșitul democrației. Solicităm președintelui României să utilizeze la maxim toate atribuțiile legale pe care le are și să participe pe parcursul lunii decembrie la fiecare ședință de Guvern”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

USR mai spune că „în loc să se ocupe de amnistie și grațiere pentru Liviu Dragnea și alți penali, Guvernul ar trebui să se concentreze pe pregătirea președinției Consiliului UE, ca România să nu se facă de râs în fața Europei”.

„Constituția prevede că președintele poate prezida ședințele de guvern în care se discută despre politică externă, apărarea țării sau asigurarea ordinii publice, sau în alte situații, la solicitarea premierului. Cu o lună înainte de preluarea președinției Consiliului UE, în ședințele de Guvern ar trebui să se discute despre probleme de politică externă, la care președintele trebuie să fie prezent. USR consideră că odată, cu preluarea președinției Consiliului UE, cu reflectorul Europei asupra României, va fi mult mai greu pentru Liviu Dragnea să oblige Guvernul să adopte această ordonanță de salvarea a infractorilor”, se precizează în comunicat.

Potrivit informațiilor Digi24 de săptămâna trecută, PSD este decis să dea o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere și trebuie stabilit doar momentul oportun.

Nu este exclus ca Executivul sa adopte ordonanţa în luna ianuarie 2019, atunci când România va prelua președinția Consiliului UE. Potrivit informațiilor Digi24, OUG ar urma să fie adoptată fără transparență, adică textul nu va fi pus în dezbatere publică, și va fi asumată de PSD.

Mai mulți lideri ai PSD au recunoscut că s-a discutat în forul de conducere al partidului despre actul normativ și modalitatea în care acesta va fi emis: ca ordonanță de guvern sau ca proiect de lege asumat în parlament. Cel mai vocal este de departe secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu. El a fost secondat de Cătălin Rădulescu, condamnat definitiv la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, care a invocat trasarea unei linii albe în Justiție, și de liderul de la Vaslui, Dumitru Buzatu, care a spus că e circumspect față de cei care sunt refractari ordonanței care ar putea aduce pace în țară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22