USR o acuză pe Dăncilă că golește fondul de rezervă al țării pentru fidelizarea baronilor locali

Dora Vulcan | 07.07.2019

USR o acuză pe Viorica Dăncilă că golește fondul de rezervă al țării pentru fidelizarea baronilor locali și că a mutat 1 miliard de lei din acest fond la Ministerul Dezvoltării, cu destinația PNDL.

Pe aceeași temă

”Viorica Dăncilă golește Fondul de rezervă al țării, la fel cum a făcut și Liviu Dragnea, pentru a-i răsplăti și fideliza pe baronii locali care o susțin. Prețul? 1 miliard de lei. În ședința de Guvern de marți, Dăncilă a mutat banii de la Fondul de rezervă la Ministerul Dezvoltării Regionale, destinația finală fiind PNDL”, scrie USR într-o postare pe pagina de Facebook a formațiunii.

USR amintește că ”fondul de rezervă este folosit deseori de guvernele PSD pentru cheltuieli netransparente și arbitrare, fără nicio urgență” și dă ca exemplu demersul făcut în timpul Guvernului Ponta, în 2014, atunci când ”fondul de rezervă a fost majorat de 14 ori, pentru ca banii să fie apoi distribuiți în mod cel puțin discutabil, dacă nu ilegal, lucru sesizat, de altfel, și de Curtea de Conturi.”

Formațiunea condusă de Dan Barna amintește că fondul de rezervă bugetară, potrivit legii finanțelor publice este destinat finanțării ”unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar” sau pentru „înlăturarea efectelor calamităților naturale” și se întreabă ”despre ce calamități vorbim în acest caz?”

USR pune sub semnul întrebării însăși existența PNDL ”un program păgubos” și amintește că PNDL1 și PNDL2, programele naționale de dezvoltare locală, ”au primit până acum fonduri în valoare de peste 10 miliarde de euro și au eșuat total.”

Primul PNDL a fost închis din cauza neregulilor descoperite de Curtea de Conturi, dar, cu toate acestea, PSD a continuat să aloce banii din PNDL 2 ”în mod discreționar”, scrie sursa citată.

În opinia USR, ”PNDL ar fi trebuit să fie o șansă pentru modernizarea localităților românești, dar banii nu au fost folosiți de baronii locali în interesul cetățenilor” și dă ca exemplu reabilitarea şcolilor, ”ratată în proporție de peste 80% în acești 2 ani”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22