USR, plângere penală împotriva lui Firea, pentru că nu a sesizat DNA pentru neregulile de la Gomoiu

Dora Vulcan | 05.11.2019

USR București a depus plângere penală împotriva primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru că, deși știa despre neregulile de la spitalul Gomoiu nu a sesizat Parchetul.

Pe aceeași temă

”Am depus, împreună cu USR București, la DNA, plângerea împotriva Gabrielei Firea. Sesizarea detaliază circumstanțele în care Gabriela Firea și aparatul administrativ au ezitat să pună la dispoziția consilierilor municipali informațiile de interes public din Raportul întocmit de Corpul de Control în urma verificărilor de la Spitalul Gomoiu.

Deși cunoștea situația, raportul și recomandările Corpului de Control, Gabriela Firea și aparatul administrativ nu și-au îndeplinit obligațiile legale și din fișa postului. Concret, deși au luat la cunoștință și au avut indicii că s-au efectuat operațiuni și acte ilicite ce pot atrage răspunderea penală, conducerea Primăriei a omis sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală, așa cum prevede legea.

Dacă nu ar fi avut ceva de ascuns, Gabriela Firea ar fi trebuit să prezinte opiniei publice situația de la Gomoiu. Faptul că nu a făcut-o este un indiciu că întreaga situație ar trebui investigată de procurori”, a scris consilierul general USR, Ana Ciceală, luni, pe pagina sa de Facebook.

Fost director juridic al Administrației Spitalelor: Firea a plătit un WC de 230 de lei cu 3500 lei

Fostul director juridica al ASSMB spune că lucrările la spitalul Gomoiu au fost supraevaluate de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

„În mandatul doamnei Firea s-au plătit WC-uri de 230 de lei cu 3.500 de lei plus TVA. În mandatul doamnei Firea au fost acceptate uşi pentru sălile de operaţie cu preţ de trei-patru ori mai mare, care nu respectă normele DSP”, a spus vineri seara, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, Lavinia Coțofană, fost director juridic al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Lavinia Coțofană a preluat dosarul „Victor Gomoiu” la 1 mai 2019, când a fost numită director al Direcției Juridice, fiind adusă la ASSMB special ca să se ocupe de acest dosar, după ce ASSMB a fusese dată în judecată de către constructorul care a realizat spitalul Gomoiu și care cerea sume suplimentare pentru lucrări. Odată cu apariția acestui litigiu, ASSMB a angajați doi experți care au început să se ocupe de dosar.

„Am constatat, vă spun direct, fapte penale. Adică: decontări de lucrări inexistente, supraevaluări, faptul că la fața locului se regăseau aparaturi de capacitate mult mai mică decât cea plătită. Am vorbit cu conducerea instituției, spunând că sunt fapte penale și că suntem obligați să sesizăm Parchetul. La un moment dat, am aflat și de existența unui raport al Corpului de control al premierului Tudose, act care nu mi-a fost prezentat de către angajații ASSMB, deși eu îi reprezentam în litigiu”, a relatat Lavinia Coțofană la Digi24.

Neregulile privind decontarea unor lucrări supraevaluate sau inexistente la Spitalul „Victor Gomoiu” din Bucureşti au început în mandatul fostului primar Sorin Oprescu, dar au fost „perpetuate” în mandatul actualului primar general, Gabriela Firea, care nu a denunţat contractul, spune fostul director juridic al ASSMB.

„Recepţia şi atestările că în teren se află respectivele lucrări au fost făcute în mandatul doamnei primar Firea. (...) Neregulile au început în vechiul mandat (al lui Sorin Oprescu - n.r.), dar neregulile au fost perpetuate şi banii au fost decontaţi în mandatul doamnei Firea, care la momentul la care a constatat concluziile Raportului Corpului de Control al premierului Tudose trebuia să ia măsurile prevăzute de lege. Deci, contractul acesta se puteau face lucruri. Un contract oneros, un contract prin care este înşelată instituţia publică, nu eşti obligat să-l execuţi. În mandatul doamnei Firea s-au decontat lucrări care nu există, s-au decontat aparaturi de capacitate mult mai mare decât cele efectiv în teren”, acuză Lavinia Coţofană.

Ea a dat un simplu exemplu de achiziție suspectă: toate paturile copiilor internaţi la „Victor Gomoiu” au 150 de cm, ceea ce pentru expert este un detaliu ilogic, având în vedere că sunt copii care, la 12 ani, pot avea și 1,70-1,80 metri înălţime.

Lavinia Coţofană susţine că de o lună şi jumătate administraţia locală nu plăteşte experţii care ar trebuie să se pronunţe cu privire la lucrări, iar o colegă i-a spus că biroul în care lucra - și unde sunt documente - a fost sigilat, laptopul a fost ridicat, iar experţilor nu li se mai permite accesul.

„Procesul de la Gomoiu, senzaţia mea personală este că trebuia să fie un proces simulat, trebuia pierdut, ca să se consfinţească furtul dinainte. Este opinia mea personală. Mă face să afirm acest lucru faptul că experţii din dosar nu au fost plătiţi, la momentul la care am început să vedem neregulile am devenit, după cum vedeţi, persona non grata. (...) De ce nu m-a lăsat să câştig litigiul?”, se întreabă fostul director juridic din ASSMB.

Firea ar fi ordonat ca toate documentele despre achizițiile pentru spitale să fie făcute „pierdute”

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, o acuză pe Gabriela Firea că ar fi cerut ASSMB ca documentele „privind achizițiile făcute la spitalele din subordinea primăriei să fie făcute pierdute”.

„Aflu din surse credibile care din motive evidente vor să rămână anonime că Gabriela Firea a transmis în Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București - ASSMB - mesajul ca documente privind achizițiile făcute la spitalele din subordinea primăriei să fie făcute pierdute”, a scris pe Facebook Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și candidatul PLUS la Primăria București.

Nicoleta Lavinia Coțofană, fosta șefă a Departamentului Juridic al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, afirmă, într-un comentariu postat pe Facebook, că biroul său de la ASSMB, unde se găsesc documentele referitoare la Spitalul Gomoiu, a fost sigilat, i-a fost ridicat laptopul, iar experții angajați de Administrația Spitalelor, cei care au „descoperit ilegalitățile”, au fost dați afară.

„Mi-au sigilat biroul, mi-au ridicat laptopul. Mă refer la biroul în care se regăsesc documentele din Gomoiu si au dat afară experții angajați de ASSMB, cei care au descoperit ilegalitățile", afirmă Nicoleta Lavinia Coțofană.

Nicoleta Lavinia Coțofană a făcut această dezvăluire într-un comentariu la o postare a lui Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și candidat la Primăria Capitalei la alegerile de anul viitor, în care acesta afirmă că „Gabriela Firea a transmis în ASSMB mesajul ca documente privind achizițiile făcute la spitalele din subordinea primăriei să fie făcute pierdute”, afirmă fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. El îi roagă pe „toți angajații (funcționarii sau nu) din toate instituțiile din subordinea Primăriei să nu dea curs unor cerințe ilegale și imorale. Este mai bine așa pentru toată lumea”.

Gabriela Firea se laudă că a construit Spitalul de copii „Victor Gomoiu”, clădire începută însă pe vremea lui Sorin Oprescu și preluată de actualul primar general în stadiul de finalizare de 85%. Mai mult, potrivit unui raport al Corpului de Control al Guvernului, citat de Libertatea.ro și referitor la perioada 2012-2017, prețuri de achiziții ale echipamentelor au fost majorate și cu 2.485%.

Lavinia Coțofană, fostul director juridic al Administrației Spitalelor și a Serviciilor Medicale din București, din subordinea Primăriei Capitalei, acuză că a fost concediată după ce a redactat o plângere către DNA cu neregulile de la Spitalul Gomoiu.

Directorul juridic spune că a făcut, pe 11 octombrie 2019, o plângere penală împotriva constructorului și a consultanților angajați de primărie. Ea a reclamat inclusiv falsificarea procedurii de achiziție pentru „Gomoiu”, dar și umflarea lucrărilor prețului pentru produsele și serviciile achiziționate.

A dat plângerea șefei ei, Daniela Blîndu, care a încercat s-o trimită mai departe, dar între timp și aceasta a fost dată afară. Apoi, a dat plângerea penală noului director al ASSMB, Mihai Savin, venit de la Apa Nova. „Acesta a dus-o la primărie, dar nu s-a întâmplat nimic”, spune fostul magistrat. După ce a insistat în trimiterea plângerii către DNA, Lavinia Coțofană a primit ieri decizia de demitere din funcție.

„Am venit la ASSMB pe 1 mai 2019 special pentru cazul Gomoiu. Mi s-a spus că au nevoie de expertiza mea. Am constatat că sunt fapte penale. Vorbim de decontarea unor lucrări neefectuate. Dna director părea să accepte ideea sesizării Parchetului și la un moment dat dna Blându a fost eliberată din funcție. Ieri dimineață experților ASSMB li s-a interzis accesul la documente (...) Oamenii din mandatul dnei primar au acceptat să se plătească lucrări nefăcute Ceilalți ofertanți au fost eliminați pe motiv că acel ofertant are un cashflow care între timp s-a evaporat. Spunea că nu va lucra cu subcontractați, dar a folosit doar subcontractați. Convingerea intimă este că vorbim de un grup infracțional organizat”, a declarat pentru Libertatea Lavinia Coțofană.

Reacția Primăriei Capitalei

„Lucrările achitate de Primăria Capitalei pentru spitalul Gomoiu în mandatul Gabrielei Firea nu au fost supraevaluate. Toate plățile pentru acest proiect s-au făcut cu respectarea legii.

Dezmințim ferm și categoric informația conform căreia "Firea a dat-o afară pe directoarea juridică a ASSMB". Primarul General al Capitalei nu are atribuții în recrutarea angajaților pentru instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei.

În legătură cu afirmațiile false, denigratoare, în care sunt prezentate presupuse plăți supraevaluate aferente lucrărilor de construire a Spitalului de copii Victor Gomoiu, subliniem că:

Licitația pentru construirea acestui spital și dotarea lui a început în anul 2010, iar contractul a fost atribuit în anul 2011, înainte ca doamna Gabriela Firea să fie Primar General. (...) De aceea, respingem ferm toate acuzatiile referitoare la realizarea unor lucrări supraevaluate, avand în vedere că procedura de achiziție pentru construirea acestui spital nu a fost făcută în mandatul actualului Primar General. (...)

Toate lucrările executate in acest proiect au fost decontate doar PE REAL EXECUTAT, confirmate de catre diriginți de șantier și personal specializat, angajat la ASSMB.

Totodată, ca urmare a finalizarii expertizei, s-a constatat ca fuseseră executate lucrări în valoare de 23 milioane lei de către constructor, FĂRĂ CA ACESTEA SĂ FIE INCLUSE ÎN PROIECT SAU ÎN CONTRACTUL DE LUCRĂRI. Ca urmare, nu au fost realizate aceste plăți necuvenite! Acestea nu au fost plătite de PMB prin ASSMB, motiv pentru care Municipalitatea a fost acționată în judecată de către constructor. (...)

Dna Lavinia Coțofană a fost angajată la ASSMB, în baza unui concurs, în ianuarie 2019, în funcția de inspector 1, ulterior fiind promovată temporar pe o funcție de conducere (director juridic), în aprilie 2019. În luna octombrie, promovarea temporară a fost revocată de directorul general al ASSMB, începând cu 1.11.2019.

Ulterior angajării la ASSMB, conducerea administrației a aflat că doamna Lavinia Coțofană a fost exclusă din magistratura pe motive disciplinare. Codul Administrativ prevede interdicția explicită ca persoanele care au fost sancționate disciplinar cu desfacerea contractului de muncă să mai ocupe funcții de conducere.

De altfel, de la data numirii temporare a doamnei Lavinia Coțofană în funcția de Director al Direcției Juridice, toate litigiile câștigate sau aflate în curs de soluționare care fac obiectul dosarelor aflate pe rolul instanțelor judecătorești au la bază acte cu caracter procesual întocmite exclusiv de consilierii juridici angajați ai Direcției Jurdice ASSMB. Așadar, dna Lavina Coțofană nu a avut niciun aport în întocmirea acestora și/sau strategiilor de apărare.

Lavinia Coțofană nu avea mandat de reprezentare din partea spitalelor pe care susține că le-a reprezentat în instanță (...)”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22