USR-PLUS cere ministere importante: Vrem să fim parteneri la guvernare nu partid ajutător

Laurentiu Gheorghe | 08.12.2020

USR-PLUS respinge propunerile inițiale ale liberalilor de împărțire a posturilor din viitorul guvern de coaliție, cerând portofolii importante, deși au obținut doar 15% la alegerile de duminică.

Pe aceeași temă

Deși oficial nu au început încă negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare, partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș solicită mai multe portofolii și poziții politice decât le oferă liberalii.

Prima nemulțumire este legată de postul de președinte al Camerei Deputaților pe care USR-PLUS îl dorea pentru Dan Barna, însă liberalii îl rezervă pentru Ludovic Orban, după demisia acestuia de la șefia Guvernului.

Conducerea Senatului propusă de liberali nu este o miză pentru USR-PLUS.

Liberalii vor să rămână de asemenea, cu ministerele Justiției și Finanțelor. Și aici apare o problemă pentru că USR-PLUS vrea neapărat unul dintre aceste ministere avizatoare obligatoriu, mizând pe ministerul Justiției, luând în calcul că liberalii nu vor renunța la Finanțe. Un minister pe care cei de la USR nu-l vor este cel al Educației.

De altfel, Dan Barna a declarat într-o intervenție televizată că USR vrea să fie un partener la guvernare, nu partid „ajutător” al PNL. El a comentat că a văzut variantele vehiculate și că PNL vrea toate ministerele avizatoare și de forță.

„E o soluție mai bună ca USR-PLUS să ia șefia Camerei, dacă președintele vine cu un premier de la PNL”, a mai spus Barna.

„Am avut o discuţie cu preşedintele, care ne-a invitat la consultările care vor avea loc în zilele următoare. Fiecare partid va avea propriile propuneri, moment la care preşedintele va avea nişte opţiuni. Va alege una dintre ele şi ne vom aşeza la masa dialogului. (…) Fiind un stat democratic, un stat european, soluţiile militare nu sunt soluţii pe termen lung. Acum o să vedem care va fi şi abordarea preşedintelui. În situaţie de criză, la Sibiu a fost nevoie să vină un medic militar pentru a debloca situaţia de la spitalul de acolo, care era într-o situaţie majoră de risc pentru sănătatea oraşului. Vom vedea care va fi propunerea efectivă a preşedintelui”, a declarat Dan Barna, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Barna a spus că „sunt ministere pentru care USR PLUS are soluţii foarte bune” și și-a exprimat speranţa că va exista o distribuire echilibrată a acestora.

„Abordarea pe care noi o vom avea este să fie respectate foarte clar angajamentele pe care le-am prezentat. (…) Vreau să fiu foarte clar – USR PLUS vine la guvernare din rolul de partener”, a adăugat Dan Barna.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22