USR-PLUS propun opoziției și președintelui Iohannis un acord pentru anticipate odată cu localele

Dora Vulcan | 09.09.2019

Liderii USR-PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș propun opoziției și președintelui Iohannis un acord politic și parlamentar care să permită organizarea anticipatelor odată cu alegerile locale din 2020.

Pe aceeași temă

Alianța USR-PLUS propune organizarea de alegeri anticipate odată cu localele din 2020 și cere președintelui Klaus Iohannis și celorlalte partide din opoziție să semneze un pact.

De asemenea, USR anunță că parlamentarii săi sunt dispuși să renunțe la mandatele lor din parlament înainte de termen.

Liderul USR, Dan Barna, spune că atunci când toți liderii politici - care spun când sunt întrebați că sunt deciși să scoată țara din criză - vor semna acest pact pentru anticipate, acestea vor putea fi organizate.

”Tot ce trebuie făcut este ca parlamentarii actuali - și USR contribuie cu toți parlamentarii - să-și asume renunțarea la confortul celor șase luni de mandat suplimentar, scoțând România din această criză. Acest este obiectivul acestui pact și le cer parlamentarilor responsabili să-și asume acest pact, le cer liderilor politici ai celorlalte partide să-și asume semnarea acestui pact, inclusiv președintelui României, pentru că, în felul acesta dăm mesajul de responsabilitate pe care votul din 26 mai îl exprimă foarte clar”, a explicat liderul USR.

El a spus că este un fals argument că nu se pot organiza anticipate și spune că parlamentarii săi sunt dispuși să renunțe la mandat înainte de expirarea sa, în noiembrie 2020.

”Prin acest pact salvăm șase luni pentru România, ceea ce contează enorm pentru țară”, a mai spus Barna.

Și Dacian Cioloș, liderul PLUS, a spus că pactul este ”singura soluție logică și viabilă prin care poporul să nu fie ocolit”.

”Noi suntem pregătiți să intrăm la guvernare, dar pentru asta avem nevoie de legitimitatea votului ca să luam anumite măsuri. Semnăm acest pact, abia de acolo începem să discutăm despre ceea ce e de făcut în România”, a spus Dacian Cioloș.

El a anunțat că alianța USR-PLUS va propuen în perioada următoare măsuri care trebuie luate pentru România.

El a mai spus că moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă ar trebui depusă imediat ce sunt strânse semnăturile necesare.

Barna și Cioloș spun că actualul guvern ”nu mai are nici majoritate, nici legitimitate, dar se agață de putere și prelungește criza politică”, motiv pentru care alianța USR PLUS face apel la ”toate forțele politice responsabile” să semneze pactul pentru anticipate.

Conținutul pactului propus de USR - PLUS

„Pact politic și parlamentar pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Noi, Președintele României, PNL, Alianța USR PLUS, PMP, ALDE, UDMR, Grupul minorităților naționale și Pro România ne angajăm, prin semnarea acestui Acord, să declanșăm alegeri anticipate în data de 6 iunie 2020, cel mai târziu odată cu alegerile locale.

Cei 261 de senatori și deputați ai partidelor noastre, care reprezintă majoritatea în Parlament, se obligă să urmeze toți pașii prevăzuți în acest acord, în termenele constituționale, cu obiectivul de a organiza alegeri anticipate cel mai târziu odată cu alegerile locale, în virtutea responsabilității față de România și a reprezentării intereselor cetățenilor care în 26 mai și-au exprimat neîncrederea în partidul de guvernământ.

Organizarea alegerilor anticipate este astăzi imperativă pentru a scoate România din criza politică și morală și constatând următoarele:

Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu mai are majoritate în Parlament și refuză să demisioneze.

Din cauza luptelor interne pentru putere, PSD a generat 3 crize guvernamentale majore, cu schimbarea a doi prim-miniștri și înlocuirea a 80 de miniștri, ceea ce a condus la o instabilitate fără precedent a administrației centrale.

România a ajuns după trei ani de guvernare PSD să fie cea mai vulnerabilă economie din Uniunea Europeană, în situația unei crize economice.

Guvernul Dăncilă și PSD continuă încercările de subordonare a Justiției și refuză să abroge legea privind recursul compensatoriu care pune în pericol siguranța și viața cetățenilor României.

Noi, semnatarii acestui acord ne angajăm să:
Semnăm și votăm moțiunea de cenzură care să ducă la retragerea încrederii în Guvern și demiterea acestuia în conformitate cu articolul Articolul 113 din Constituția României:

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Potrivit articolului 110 alineat (4):
Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Președintele României se angajează să înainteze Parlamentului două propuneri de învestitură, iar parlamentarii partidelor semnatare se angajează să respingă cele două solicitări de învestitură în condițiile articolului 89 alineat (1) privind Dizolvarea Parlamentului din Constituția României care prevede:

(1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de investitură.

Viitorul Președinte al României se angajează să dizolve Parlamentul pe 6 martie 2020 pentru ca alegerile anticipate să poată fi organizate cel mai târziu odată cu alegerile locale din 6 iunie, în temeiul articolului 63 alineat (2):

(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Conștienți de răspunderea cu care am fost învestiți de cetățeni, noi semnatarii acestui Acord considerăm că această criză politică, guvernamentală, morală și economică generată de partidul de guvernământ nu mai poate continua fără să pună în pericol interesele românilor”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22