USR: Pregătim falimentul lui Dragnea; firmele cu acţiuni la purtător, fără contracte publice

E.b. | 05.08.2017

USR a depus un pachet de iniţiative legislative care vizează interzicerea accesului societăţilor care permit acţiunile la purtător la contractele publice, ca urmare a dezvăluirilor Rise Project legate de firmaTel Drum.

Pe aceeași temă

 

USR suţine că astfel  vor fi "decuplaţi" de la banii publici "baronii PSD".

 

USR pregătește falimentul lui Liviu Dragnea

 
    
Partidul Uniunea Salvați România a inițiat un pachet de legi care interzice accesul societăţilor cu acțiuni la purtător la contracte cu fonduri publice, astfel încât firmele căpușe și neperformante controlate de baronii PSD care au jefuit statul în ultimii ani să ajungă falimentare,
se arată într-un comunicat al USR.

 

Acțiunile la purtător sunt una dintre metodele larg folosite în activitățile ilegale de spălare a banilor, întrucât anonimitatea proprietarului acțiunilor face imposibilă verificarea eventualelor conflicte de interese sau situații de trafic de influență.

 

”Legislația actuală din România permite funcționarilor publici aflați sub incidența Legii nr. 176/2000 să ascundă cu ușurință fluctuațiile nejustificate ale averilor rezultate din facilitarea ilicită a accesului la contracte de achiziție publică pentru companiile cu acțiuni la purtător pe care le controlează, prin intermediul cărora încălcările legislaţiei privind conflictul de interese pot fi mușamalizate cu ușurință”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

 

Tel Drum SA, societate cu acțiuni la purtător, a avut în ultimii 5 ani peste 100 de contracte cu fonduri publice conform SEAP. Acestea sunt doar cele verificabile, dar pot exista și contracte mai mici sau mai vechi care nu au trecut prin SEAP. În urma dezvăluirilor recente ale jurnaliștilor de la Rise Project, există suspiciunea că deținătorul acțiunilor la purtător din societatea Tel Drum SA ar fi chiar Liviu Dragnea, ceea ce ar fi foarte grav deoarece ar putea pune sub semnul semnul întrebării legalitatea modului în care această societate a obținut contractele cu entități administrative conduse direct sau prin interpuși ai liderului PSD. Tel Drum SA  este o fostă regie autonomă aflată în proprietatea Consiliului Județean Teleroman în perioada în care Liviu Dragnea era președinte al acestei instituții.

 

”Legile propuse de USR interzic accesul societăților cu acțiuni la purtător la orice fel de achiziție publică, precum și la contractele în afara achizițiilor publice, și în acelasi timp interzic prelungirea și/sau suplimentarea contractelor existente cu astfel de societăți. Așa reușim să închidem orice acces la fonduri publice pentru firmele căpușă ale baronilor PSD: în viitor nu vor mai fi primiți la contractare, iar în prezent nu li se vor prelungi contractele, altfel prelungeau contractele actuale și eludau legea”, a explicat deputatul USR Silviu Dehelean.

 

Pachetul legislativ inițiat de USR vizează  modificarea legilor achizițiilor publice (98/2016, 99/2016 și 100/2016) în sensul interzicerii participării la licitații a societăților cu acționariat secret, neverificabil, așa cum sunt cele cu acțiuni la purtător. Mai mult, se interzice și prelungirea și/sau suplimentarea contractelor deja semnate cu aceste societăţi la data intrării în vigoare a legii de modificare.

 

În același sens, parlamentarii USR au depus o serie de amendamente și la OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, deoarece există cazuri de contracte cu fonduri publice care nu intră sub incidența legilor achizițiilor publice. Amendamentele USR interzic societăților controlate în orice mod de stat contractarea firmelor cu acțiuni la purtător. Sancțiunea este nulitatea contractelor și amendarea vinovaților (de la 1.000 la 5.000 Lei), iar amendă nu înlătură răspunderea penală.

 

Inițiatorii pachetului de legi care a fost depus săptămâna aceasta sunt Silvia Dinică, Silviu Dehelean, Nicușor Dan, George Dircă, Stelian Ion și Cristian Ghica.

 

În ultimii cinci ani, nu mai puțin de 13 state au interzis complet emiterea de acțiuni la purtător, alte 29 au impus diverse restricții la tranzacționarea acestor titluri, în timp ce ultimele 6, printre care și România, nu au luat încă nicio măsură în acest sens.

 

Parlamentarii USR lucrează la încă două proiecte de legi în legătură cu acțiunile la purtător, unul de modificare a legii spălării banilor și unul de modificare a legii societăților comerciale, se arată în încheierea comunicatului.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22