USR reclamă închiderea minelor de cărbuni fără ca guvernarea să aibă alternativă energetică

L. G. | 08.11.2022

Coaliția PNL-PSD a pregătit un proiect de ordonanță prin care se vor opri capacități de producție energie electrică pe cărbune, fără ca să fie înlocuite cu altele mai „verzi”, acuză USR.

Pe aceeași temă

La ședința de plen de marți a Camerei Deputaților, coaliția PSD-PNL se pregătește să adopte proiectul de ordonanță a decarbonizării sistemului energetic românesc într-un mod mult mai restrictiv decât a cerut Comisia Europeană și a fost asumat de către România. În timp ce în spațiul public susțin, doar pe vorbe, că își doresc ca România să devină independentă energetic și cu ajutorul cărbunelui, la vot demonstrează exact opusul, susține USR într-un comunicat de presă.

USR precizează că a propus o serie de amendamente care respectă acordurile deja încheiate cu reprezentanții Comisiei Europene, dar care presupun ca închiderea minelor si a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție. Amendamentele USR au fost respinse.

„Așa cum arată legea acum, PSD și PNL închid capacități de producere a energiei electrice înainte să pună ceva în loc și doar ne spun că “vom face”, dar nu vor să își asume asta prin lege, așa cum USR a insistat. Vom reintroduce astăzi la plen amendamentele USR, cu speranța că PSD și PNL vor avea decența să voteze în interesul României, nu doar al calculelor meschine de partid”, explică deputatul USR Radu Miruță.

„Nimeni nu ne interzice să închidem ce avem doar după ce punem ceva în loc, dar PSD și PNL exact asta fac și mint că acesta este un jalon PNRR. Putem bifa jalonul și dacă trecem în lege obligativitatea închiderii doar după ce o nouă capacitate de producție a fost pusă în funcțiune. Mai mult, în contextul crizei energetice, România are la dispoziție fonduri europene în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru a deschide noi capacități de producție, bani pe care Guvernul trebuie să se ocupe să îi atragă”, se mai arată în comunicatul USR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22