USR şi PNL se vor opune intrării lui Dragnea in Parlament. Tăriceanu spune că e o greşeală

E.b. | 18.12.2016

Nicuşor Dan, liderul USR, şi Raluca Turcam, preşedintele interimar al PNL, spun că partidele lor se vor opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, pentru că a fost condamnat penal pentru fraudă electorală.

Pe aceeași temă

 
 

 

Ne vom opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea condamnat pentru fraudă electorală. Declaraţia lui Florin Iordache, avocatul PSD, că incompatibilitatea între mandat şi condamnarea pentru fraude în alegeri nu se referă la trecut mi se pare de un ridicol absolut. Dar la ce fraude se poate referi regulamentul Camerei Deputaţilor, la cele din viitor?”, scrie Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.

 

Raluca Turcan anunţă că liberalii vor vota pentru invalidarea mandatului de deputat al liderului PSD Liviu Dragnea. ea susţine că , dacă va fi necesar, PNL va sesiza Curtea Constituţională. Ea spune că există un precedent, atunci când pentru fapte similar,e pentru care nu fusese emisă o sentinţă judecătorească la acel moment, în 2004 toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză, conform News.ro.

 

Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al președintelui PSD, Liviu Dragnea, și vom vota în consecință. Regulamentul Camerei Deputaților este clar și limpede: mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate. Sper ca toate celelalte partide să se ralieze acestei poziții de bun simț și să voteze împotrivă. În cazul în care PSD va avea câștig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curții Constituționale. Nu putem ceda în fața acestui obicei al PSD de a considera că legile aflate în vigoare sunt, pentru liderii acestui partid, facultative. De altfel, avem un precedent în 2004, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentință judecătorească la acel moment, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză, scrie Turcan pe pagina sa de Facebook.

 

Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni legate de derularea procesului electoral. Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani, cu suspendare, în dosarul Referendumul 2012.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, a declarat, sâmbătă, că articolul din Regulamentul forului care l-ar putea împiedica pe Liviu Dragnea să fie validat ca deputat se referă doar la condamnări definitive pentru alegerile curente, iar astfel liderul PSD "nu a fost ales prin fraudă", conform News.ro.

 

"Discutăm de aceste alegeri pentru validare. BEC a comunicat că nu s-au comis fraude electorale. E simplu, niciun deputat nu a fost ales prin fraudă", spune Florin Iordache, dând de înţeles că prevederea privind condamnarea definitivă pentru fraude electorale ar fi trebuit să aibă loc în cazul alegerilor care tocmai s-au încheiat.

 

Întrebat la, Digi24.ro, cum va vota ALDE în plenul Camerei Deputaţilor în ceea ce priveşte posibila invalidare a mandatului de parlamentar al lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, lider ALDE, a spus că nu ştie.

 

”O să discutăm, nu ştiu să vă spun. Mi s-ar părea anormal să scoatem de la naftalină un articol care trebuia să fi funcţionat până acuma, pentru că articolul a fost valabil tot anul 2016, tot anul 2015, de la referendum încoace tot a fost valabil şi văd că n-a fost invocat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22