USR solicită demiterea conducerii ASF: O nouă țeapă pe piața de asigurări

L. G. | 17.03.2023

USR a depus vineri solicitare oficială pentru revocarea din funcție de către Parlament a actualei conduceri a ASF, care „a privit pasivă cum milioane de români au fost păgubiți de companiile de asigurări”

Pe aceeași temă

„Ce se întâmplă cu Euroins este o nouă țeapă pe piața de asigurări, o țeapă la care ASF este complice. Am avut City Insurance în 2022, astăzi este Euroins. Să fie limpede: ASF a lăsat Euroins să vândă hârtii A4 pe post de RCA. ASF a fost complice la o gaură, cum spune chiar Autoritatea într-un comunicat astăzi, de 1,75 de miliarde lei, sub cerința de capital minim absolută. ASF trebuia să supravegheze și i-au lăsat în continuare pe cei de la Euroins să vândă RCA, asigurări care acum nu mai au nicio acoperire. Prin urmare, am depus astăzi la Parlament cerere de revocare a conducerii ASF, atât a președintelui, cât și a Consiliului, iar luni îl aștept pe Marcel Ciolacu să voteze această revocare și să numim, în sfârșit, după 10 ani, profesioniști în conducerea ASF. Pentru că, altfel, ajungem să plătim miliarde și miliarde de lei de la buget. S-au plătit până acum pentru City Insurance 650 de milioane de lei și suntem abia la jumătate cu despăgubirile, pentru a acoperi incompetența sau chiar complicitatea. Aici este treaba procurorilor să vadă ce s-a întâmplat la ASF, cu țeparii piețe de asigurări”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

El amintește de declarația lui Marcel Ciolacu privind „un eventual faliment” în piața RCA.

„Dovada că Marcel Ciolacu știa de mai multă vreme de situația Euroins o reprezintă declarațiile sale de săptămânile trecute. PSD și PNL au obligația să explice românilor de ce au înțesat conducerea ASF cu oameni de partid, cu rude, soți și soții, oameni care au lăsat să se întâmple dezastre pe piața de asigurări, astfel că românii au ajuns să plătească de două-trei ori mai mult pentru o poliță RCA. (...) Conducerea ASF trebuie revocată din funcție, așa cum s-a întâmplat și în 2017, când un alt șef al Autorității dispus mai mult să asculte comenzile politice decât să se preocupe de problemele din piață, a fost revocat din funcție pentru modul dezastruos în care ASF a gestionat criza de pe piața RCA din 2016. Atunci, în mai 2017, în baza raportului Comisiilor economice și de buget ale celor două Camere, plenul reunit l-a revocat pe Mișu Negrițoiu din funcția de președinte al ASF ca urmare a neîndeplinirii de către acesta a obligațiilor legale pe care le avea în exercitarea mandatului”, potrivit unui comunicat USR.

ASF a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA ca administrator interimar al societății.

„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, potrivit unui comunicat de presă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22