USR: Tun imobiliar! Parlamentul dă undă verde construirii a 14 blocuri turn în curtea Romexpo

Laurentiu Gheorghe | 02.09.2020

Camera Deputaților, for decizional, a aprobat legea care permite Camerei de Comerț să se asocieze cu acționarii de la Iulius Mall pentru dezvoltarea imobiliară a suprafeței (46 ha) deținute de Romexpo

Pe aceeași temă

Proiectul de lege a trecut de Parlament cu voturile deputaților de la PNL, PSD și PSD, anunță într-un comunicat USR. Legea permite Camerei de Comerț și Industrie a României să preia de la stat, cu titlu gratuit terenurile pe care își desfășoară activitatea societățile pe care le administrează. Terenul pe care se află Romexpo, de 46 de hectare, este doar unul dintre ele. USR și UDMR au votat împotrivă și au anunțat că intenţionează să atace la Curtea Constituţională proiectul, relatează HotNews.ro.

Proiectul a fost votat cu 178 voturi ''pentru'', 45 ''împotrivă'' şi 13 abţineri.

USR a catalogat proiectul de lege drept ”un tun imobiliar în valoare de sute de milioane de euro dat, astăzi, în Parlament cu ajutorul PMP, PNL și PSD”.

Cătălin Drulă, liderul deputaților USR, a propus retrimiterea proiectului la Comisie pentru evaluare, dar cererea a fost respinsă. Mai mult, Cătălin Drulă a propus ca terenul să fie scos la licitație publică pentru a obține cel mai bun preț iar banii să fie folosiți în interesul cetățenilor.

„Ce se întâmplă azi în Parlamentul României, prin acest proiect de lege, este un tun imobiliar transpartinic. PMP a inițiat legea, PNL a pus-o pe ordinea de zi și PSD o susține. E vorba de devalizarea statului român de un teren de 46 de hectare din cea mai bună zonă a Capitalei. Valoarea estimată este în zona milioanelor de euro, poate 300-400 milioane. Este vorba despre aceeași sumă pe care o investim, anual, în drumurile naționale și autostrăzile din România, sau costul construcției unei autostrăzi, ca să ne facem un ordin de mărime. Asistăm la o devalizare a statului cu mâna Parlamentului.”, a declarat Cătălin Drulă în Parlament.

Deputatul USR a conchis că Uniunea va aduna semnăturile necesare pentru a contesta proiectul PMP, votat de PNL și PSD, la Curtea Constituțională a României.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de Lege în ședința din 16 iulie 2020.

Ce prevede exact proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților:

Terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţa gratuită a Camerei Naţionale până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit în proprietatea Camerei Naţionale, în vederea desfăşurării activităţii specifice cu caracter de continuitate.

Guvernul României, prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, emite, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, hotărârea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate pentru terenurile prevăzute la alin.(11) şi, respectiv, în termen de 30 de zile de la data soluţionării definitive a cererilor de revendicare, pentru terenurile prevăzute la alin.(12).

Terenurile dobândite de Camera Naţională în condiţiile prezentei legi nu pot fi vândute şi nu li se poate schimba destinaţia stabilităconform alin.(11) timp de 30 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate.

Camera are şi poate constitui societăţi şi orice alte forme de asociere economică necesare desfăşurării activităţii specifice, cum sunt, dar fară a fi limitative, cele pentru organizarea de târguri şi expoziţii, pentru publicitate şi reclamă comercială, protecţia proprietăţii intelectuale şi orice alte activităţi şi prestări de servicii în folosul comunităţii de afaceri, inclusiv pentru implicarea în realizarea de proiecte de dezvoltare urbanădurabilă menite să susţină mediul de afaceri;

14 turnuri, cu înălțimea de până la 42 de etaje, locuințe și un mall, ar putea fi construite în incinta Romexpo, pe terenul de circa 33 de hectare, care aparține statului român. Societatea Romexpo SA a inițiat un Plan Urbanistic Zonal prin care și-a arătat intenția de a realiza proiectul, iar acesta a primit deja aviz de oportunitate de la Primăria Capitalei. În toamna anului 2017, o firmă parte a Grupului Iulius, controlat de Iulian Dascălu, dezvoltatorul mall-ului de lângă Palatul Culturii din Iași, a semnat un acord cu CCIR și Romexpo prin care s-a angajat să dezvolte proiectul imobiliar la Romexpo.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22