USR vrea eliminarea pensiilor speciale pentru lucrătorii securităţii cu condamnări definitive

L. G. | 19.12.2022

Proiectul legii inițiat de USR are în vedere anularea pensiilor speciale pentru lucrătorii securității care au primit condamnări definitive, ca o reparație morală, a spus Cătălin Drulă.

Pe aceeași temă

„Arestat în septembrie 1985, dizidentul anti-comunist Gheorghe Ursu a fost torturat şi a murit la spitalul penitenciar Jilava, în noiembrie 1985. Cei doi ofiţeri de securitate care l-au torturat pe Gheorghe Ursu, Marian Pârvulescu şi Vasile Hodiş, încasează astăzi pensie specială de la statul român, deşi au hotărâre definitivă de lucrători ai securităţii. Ei şi alţi 1.300 de lucrători ai securităţii cu condamnare definitivă în instanţă primesc astăzi, în 2022, pensie specială de la statul român. Aici intervine corecţia morală pe care USR vrea să o facă. Depunem astăzi o lege de eliminare a pensiilor speciale pentru lucrătorii securităţii condamnaţi definitiv de instanţe. Este o minimă reparaţie morală pe care o putem face şi suntem datori tuturor celor care au luptat pentru libertatea noastră să facem această reparaţie morală”, a spus Drulă, la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că USR ţine la acel principiu „că în România nu trebuie să mai existe două categorii: privilegiaţii şi oameni care muncesc cinstit”.

„Această categorie de pensie specială, mă refer la lucrătorii securităţii, este cea mai odioasă dintre toate. Statul român modern, democratic, nu are voie să recompenseze cu privilegii pe cei care ne-au bătut, torturat sau omorât părinţii şi bunicii”, a afirmat Drulă.

El le-a cerut parlamentarilor PNL şi PSD să voteze această lege.

„Vrem să vedem dacă domnul Ciolacu apără lucrătorii securităţii care au comis crime, e o modalitate în democraţie prin care acest lucru se exprimă prin vot. Sperăm să nu se mai întâmple ca şi cu proiectele privind pensiile parlamentarilor, ale primarilor, şi anume să fie blocate în sertar”, a spus Drulă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22