Va pleca Dăncilă fără luptă de la șefia PSD? Gruparea Ciolacu nu mai este așa de sigură de victorie

Laurentiu Gheorghe | 26.11.2019

Cu doar trei ore înainte de CEx-ul decisiv, nu mai este sigur că Viorica Dăncilă va demisiona de la șefia partidului, ceea ce dă peste cap planul puciștilor conduși de Marcel Ciolacu. Firea arbitrează.

Pe aceeași temă

Discuțiile au continuat în cursul zilei de marți, cu o parte din baronii locali adunați în biroul lui Marcel Ciolacu de la Parlament, unde și-au împărțit funcții și au pus la punct strategia post-Dăncilă. Problema este că Orlando Teodorovici refuză să demisioneze din funcția de președinte executiv al PSD. Se pare că ar fi convins-o pe Dăncilă să lupte cu puciștii din partid. De asemenea, Mihai Fifor, secretar general, și-s șters la câteva minute postarea de pe Facebook în care vorbea de demisie, ceea ce o avantajează pe Dăncilă.

​​Marcel Ciolacu a fost acasă la Dăncilă pentru a negocia demisia acesteia, însă rezultatul nu este cunoscut. Reîntors la Parlament, Ciolacu poartă discuții cu Daniel Suciu și Paul Stănescu. Sursele politice, citate de jurnaliști spun că Dăncilă încearcă înainte de CEx să-și coaguleze un grup de susținători care s-o apere în ședința CEx din această seară.

Aceleași surse spun că aseară, Marcel Ciolacu, împreună cu Paul Stănescu și alți 35 de baroni roșii au hotărât luni noapte o conducere colectivă de tranziție până la Congres, cu Ciolacu șef interimar, secondat de Paul Stănescu, Stănescu care va fi propus pentru funcția de secretar general, plus 8 vicepreședinți regionali, potrivit surselor citate de HotNews.ro. Mihai Weber, Doina Fedorovici, Gabriel Zetea, Daniel Florea, Marius Duncă se regăsesc pe lista vicepreședinților.

Alți membri marcanți, ca Olguța Vasilescu, Nicolae Bădălău, Gabriela Firea, Ionel Arsene sau Dumitru Buzatu nu apar în prima linie, însă „ultimii pe listă, cu voia dumneavoastră”, se vor alege în forurile conducătoare ale partidului la viitorul congres, după ce jocurile vor fi făcute.

Potrivit surselor participante la discuții Mihai Tudose se va întoarce înapoi în PSD cu o mare parte din cei plecați. Victor Ponta însă nu se va regăsi printre ei pentru că nu este dorit, susțin sursele HotNews.ro.

Dăncilă nu este încă istorie

Chiar dacă „reformatorii” sau puciștii conduși de Marcel Ciolacu sunt numeroși și niciun alt lider PSD nu are în jurul său o masă critică cu care să preia puterea în partid la acest moment, Viorica Dăncilă încă nu este istorie în partid.

Surse din PSD spun că Dăncilă încearcă să atragă de partea ei o parte din baronii care stau în cumpănă. Luni seară, Dăncilă a acceptat să demisioneze pentru o tranziție pașnică spre o nouă conducere PSD, însă acum se duc negocieri de ultimă oră și dacă Dăncilă își face până la ora CEX-ului o „oaste” care să-i țină piept lui Ciolacu, atunci va fi o ședință explozivă, pentru că șefa PSD nu o să demisioneze. Greșeala puciștilor este că și-au împărțit funcțiile înainte de întrunirea oricărui for statutar al partidului și schimbarea gărzii nu mai urmează procedeu clasic, mai declaraă sursele mai sus citate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22