Vacanta vine cu Ordonanta

Fara Autor | 13.08.2009

Pe aceeași temă

Constrinse de criza si de FMI, autoritatile trebuie sa economiseasca 1,5 miliarde de lei la buget. Solutia gasita: toţi cei 1,4 milioane de angajaţi din sistemul public vor fi obligaţi să-şi ia 10 zile de concediu fără plată, în perioada septembrie - noiembrie. Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor, a precizat că pentru a adapta bugetul la condiţiile de criză, în această lună va avea loc o rectificare bugetară, care prevede un PIB diminuat cu 34 miliarde lei şi suplimentarea bugetului de pensii. Singura solutie pentru ca guvernul să-şi aplice decizia este să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să modifice Codul muncii şi Legea funcţionarilor publici. Sindicatele se pregatesc de proteste si vor sa atace in instanta Ordonanta. 




Reducerea timpului de lucru în ultima perioadă din an face parte din planul de măsuri pentru ajustarea totală a cheltuielilor cu 5,5 miliarde lei, conform înţelegerilor cu FMI. Ea nu se va aplica salariaţilor din companiile de stat.



„Fiecare ordonator principal de credite va dispune, în funcţie de specificul activităţii, fie concediu fără plată, fie de o combinaţie între concediu fără plată sau reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore, astfel încât toată lumea să contribuie la acest efort, dar în acelaşi timp să nu afectăm buna funcţionare şi continuitate a serviciilor publice”, a precizat ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea.



De asemenea, orele suplimentare realizate nu vor fi plătite şi va fi acordat timp liber corespunzător, iar primele vor fi anulate, rezultând economii de circa 497 milioane de lei, potrivit ministrului. Totodată, cheltuielile cu bunurile şi serviciile, mai puţin cele din domeniul sănătăţii, vor fi reduse cu 2,485 miliarde lei. În paralel, cheltuielile pentru investiţii vor fi reduse în a doua jumătate a anului cu echivalentul a 0,2% din PIB, potrivit unei scrisori pe care România o va trimite la FMI, precizează Mediafax.



În ceea ce priveşte restricţiile bugetare de anul viitor, se pare că 130.000 de bugetari vor fi trimişi în şomaj. „În 2010, cheltuielile de personal vor fi reduse cu echivalentul a 0,66% din PIB, respectiv cu peste 3 miliarde de lei. Vă pot spune că va fi vorba despre un număr mare de personal. Nu discutăm despre 1.000-2.000 de persoane”, sustine Pogea.



Totodată, dacă pensiile (cu excepţia celor speciale) vor fi majorate cu 2% la 1 octombrie, necesitând fonduri suplimentare de 200 de milioane de lei, autorităţile s-au angajat să îngheţe în 2010 cheltuielile cu bunurile, serviciile şi pensiile, cu excepţia celor sociale. Reforma va cuprinde şi revizuirea modului de alocare a pensiilor de invaliditate, eliminarea pensiilor speciale şi modificarea condiţiilor de pensionare anticipată.






Sindicalistii ameninta






Cea mai complicata decizie va fi cea cu privire la cine şi când îşi ia zile sau ore libere neplătite în Educatie, Sănătate, dar şi la Fisc sau Inspecţia Muncii.



„Sistemul va acoperi zilele libere prin eforturi suplimentare, însă acest lucru va crea ne mul ţumiri şi situaţii periculoase. Din cauza suprasolicitării, medicii sunt obosiţi şi nu mai sunt atenţi”, comentează Mircea Cinteză, fostul preşedinte al Colegiului Medicilor, citat de Evenimentul zilei.



În învăţământ, hotărârea pare imposibil de aplicat. Mihnea Costoiu, secretar de stat în Ministerului Educaţiei, spune că „până când nu ni se trimite un document scris, nu vom recurge la o regândire a programului”.



Sindicaliştii cred însă că profesorii nu pot părăsi catedra. „Când am făcut grevă de două ore, am fost acuzaţi. Dar să stăm acasă zece zile în timpul anului şcolar ar însemna o grevă de două săptămâni”, a declarat Liviu Pop, secretar general în Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, pentru Realitatea TV.



Decizia guvernului de a-i obliga pe bugetari să-şi ia 10 zile de concediu fără plată naşte reacţii aprinse în rândul autorităţilor locale. „Este o mascaradă. De ce nu au consultat Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene? Domnul ministru Gheorghe Pogea, dacă se uită în Constituţie, va vedea că administraţia locală nu i se subordonează", sustine Cristian Moldovanu, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa.



Pentru a putea pune în practică decizia de reducere a fondului de salarii, singura soluţie a executivului ar fi emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să modifice Codul Muncii şi Legea funcţionarilor publici. Oricum, funcţionarii sunt decişi să atace la Curtea Constituţională viitoarea ordonanţă, ne-a declarat Vasile Marica, preşedintele Alianţei Sindicale „Sed Lex”.



 


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22