Vaccinarea cu a treia doză împotriva COVID-19 ar putea începe săptămâna viitoare

Laurentiu Gheorghe | 21.09.2021

Administrarea celei de a treia doze de vaccin anti-Covid ar putea demara de săptămâna viitoare, „având în vedere situația epidemiologică”, a anunțat marți, medicul Valeriu Gheorghiță.

Pe aceeași temă

O ședință de lucru în cadrul căreia s-ar putea lua o astfel de decizie va avea loc săptămâna aceasta. Programările pentru cea de-a treia doză de vaccin se vor face prin intermediul platformei de programare, care este în curs de optimizare în acest moment. Doza a treia nu poate fi administrată mai devreme de 6 luni de la doza a doua. Prioritate la administrarea celei de-a treia doze vor avea persoanele predispuse la forme severe și persoanele care prin natura meseriei au risc sever de infectare, precum personalul medical sau personalul din învățământ.

Persoanele care se prezintă pentru prima dată la vaccinare se pot prezenta în continuare direct în centrele de vaccinare, în timp ce pentru doza a treia va fi necesară programarea prin platforma de programare, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinurile protejează în procent mare de formă severă, risc de spitalizare și risc de deces, a subliniat medicul Valeriu Gheorghiță.

Necesitatea vaccinării cu a treia doză este dată de contagiozitatea foarte mare a noii tulpini indiene Delta, a explicat Valeriu Gheorghiță. În cazul tulpinilor mai vechi, nu ar fi fost necesară administrarea celei de-a treia doze după 6 luni, a subliniat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiță mai spune că sunt solicitări de extindere a programului la unele centre de vaccinare din țară, care și-au redus programul în ultimele luni, având în vedere adresabilitatea crescută din ultima perioadă.

„Principalul motiv pentru care trebuie să ne vaccinăm în acest moment este să ne salvăm viața", este mesajul medicului Valeriu Gheorghiță.

„Este greu de prevăzut care va fi amploarea valului 4", a adăugat Valeriu Gheorghiță, subliniind că fiecare dintre noi trebuie să încerce să limiteze răspândirea virusului.

Printre persoanele care vor avea prioritate la a treia doză se numără:

  • Bolnavii oncologici.

  • Pacienții care au trecut prin transplant.

  • Pacienții cronici - boli pulmonare, cardiovasculare, renale, endocrinologice - diabet zaharat, bolile cronice sub tratament imunosupresor.

  • Pacienții cu imunodeficiențe moderate sau severe.

  • Personalul medical.

  • Angajații din sistemul de învățământ.

  • Strategia pentru administrarea celei de-a 3-a doze a vaccinului este în lucru în acest moment, a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Bucureștiul a depășit rata de vaccinare de 50% din populația eligibilă pentru vaccin (rezidenții cu vârsta peste 12 ani), a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare.

A doua cea mai mare rată de vaccinare din țară este în județul Cluj - 46,32% din populația eligibilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22