Val de morți suspecte la Spitalul Sf. Pantelimon din București. A fost deschis dosar penal

Redactia | 11.04.2024

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că a trimis Corpul de Control să verifice dacă se confirmă sau nu un val de morți suspecte la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon

Pe aceeași temă

Verificările vin după ce jurnaliștii de la cetățeanul.net au publicat o știre în care afirmă că medici din cadrul secției Anestezie Terapie Intensivă (ATI) ar fi micșorat deliberat doza dintr-o substanță care are rolul de a ține pacienții în viață. „Surse din spital spun că, în doar două zile, de joi, 4 aprilie, până sâmbătă dimineață, ar fi murit în acest mod aproape 20 de pacienți”, se arată în știrea menționată.

Ministrul a declarat miercuri că există mai multe „sesizări”.

„Am trimis Corpul de Control, mâine dimineață va fi acolo, sunt niște reclamații ale unor angajați la adresa managementului spitalului”, a declarat Rafila.

„Am vorbit cu managerul, spune că nici vorbă de așa ceva. Dacă s-a făcut și plângere penală, cu atât mai bine. Până la concluzii eu vreau să fiu rezervat în declarații. Asemenea acuzații eu nu am întâlnit în cariera mea medicală. Am citit și eu articolul de presă, decizia aparține medicului, eu nu pot să plec de la premisa că acești colegi medici au acționat greșit. Nu putem face astfel de afirmații decât atunci când sunt documentate și validate.

Cazul a fost reclamat și la procuratură, existând deja o sesizare înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în urma unei sesizări privind decesul a 20 de pacienți, cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului, Alexandru Anghel, a declarat că instituția a primit o sesizare prin e-mail, apoi procurorii au luat legătura cu persoana respectivă. Aceasta a reclamat că în perioada 4-7 aprilie la Secția ATI a Spitalului Pantelimon ar fi murit 20 de pacienți.

Cel care a făcut sesizarea a susținut că decesele au fost cauzate de reducerea dozei de Noradrenalină, a mai precizat procurorul.

Publicația Cetățeanul.net a scris, citând surse din spital, că medicii din secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon ar fi micșorat deliberat doza de noradrenalină prescrisă pacienților. „Surse din spital spun că, în doar două zile, de joi, 4 aprilie, până sâmbătă dimineață, ar fi murit în acest mod aproape 20 de pacienți. Urmează sesizarea la Parchetul București!”, scrie publicația.

„Practic, la toți acești pacienți le-a fost scăzută noradrenalina, serul care îi ținea în viață. De fiecare dată, medicii au fost cei care au făcut asta. Spuneau asistentelor că, la pacienți care aveau prescrisă în foaia de observație administrarea a 15 sau 20 mg de noradrenalină, să le micșoreze doza la doar 1 miligram. Asistentele au refuzat, așa că medicii au micșorat dozele chiar ei”, susține personalul medical din spital, citat de publicația Cetățeanul.net.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22