Vâlcov vrea schimbarea radicală a calcului ROBOR sau chiar eliminarea lui. BNR spune că nu se poate

Laurentiu Gheorghe | 04.02.2019

Guvernul a propus Băncii Naționale „schimbarea radicală” a modului în care se calculează ROBOR, a declarat Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, pentru Bloomberg.

Pe aceeași temă

Vâlcov spune că dorește eliminarea „taxei pe lăcomie” prin impozitarea activelor nete ale băncilor în funcție de nivelul ROBOR introdusă prin OUG 114, taxă care nu a fost inclusă însă în proiectul de buget pe 20

Bloomberg comenteaza ca, dupa ce a ignorat criticile si a adoptat OUG, Valcov crede ca acum BNR poate rezolva problema taxei pe activele bancare "printr-o cale simpla".

"Sper sa putem schimba radical modul in care se calculeaza ROBOR, sa chiar sa il eliminam. Se va lua o decizie cu Banca Centrala, care poate modifica regulile interne ale dobanzilor de pe piata interbancara fara aprobarea Parlamentului", a declarat Valcov.

El a mai precizat ca guvernul nu este interesat de nivelul taxei sau de veniturile suplimentare generate de aceasta, iar scopul sau este de a reduce costurile de imprumut ale romanilor.

"Vrem ca toate costurile de imprumut pentru cetateni sa fie apropiate de cele ale celorlalti europeni, sa fie reduse la jumatate fata de nivelul actual", a conchis Darius Valcov.

Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al Vioricai Dancila, este condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru trei infractiuni de coruptie.

În ciuda optimismului lui Vâlcov, Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului BNR, îl contrazice și spune că Banca Centrală nu poate să decidă schimbarea calculului indicatorului ROBOR sau chiar eliminarea acestuia din calculul costului creditelor.

Vasilescu a declarat, pentru Ziare.com, ca ROBOR-ul este legat de credite prin lege, iar cat timp legea este in vigoare ea trebuie aplicata. Mai mult, spune el, doar Parlamentul poate schimba legea, si nu BNR.

"Eliminarea ROBOR-ului nu depinde de BNR. De ce? Pentru ca ROBOR-ul este legat de credite (caci asta este problema si nu ROBOR-ul in general) prin lege. Iar BNR nu are initiativa legislativa, deci nu poate sa vina sa propuna schimbarea legii.

Este lege. Legea, cat timp este in vigoare, nu poate sa nu fie aplicata. Iar ca sa fie schimbata, numai Parlamentul poate sa o faca", a precizat Adrian Vasilescu pentru Ziare.com.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22