Valentin Lazea: Codul Fiscal, o bomba cu efect intarziat, multe dintre stimulentele acordate acum vor fi luate inapoi de viitorul guvern

Fara Autor | 04.08.2015

Pe aceeași temă

Aplicarea noul Cod Fiscal va anula toate eforturile din ultimii cinci ani și va duce la pierderea stabilității deficitului, ceea ce va face ca peste un an toate aceste stimulente să fie luate înapoi, a declarat luni economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, invitat la Ora de Ştiri.

 

Echilibrul macroeconomic riscă să fie aruncat în aer de mărimea ajustării fiscale care se propune prin Codul Fiscal, atrage atenșia Lazea: "În discuţie nu e Codul fiscal în sine, care este un act bun pentru că aduce ordine, face anumite înlesniri pentru mediul de afaceri şi este un document la care se lucrează din 2003 (...) BNR nu este împotriva Codului fiscal, este împotriva unei scăderi de taxe de această amplitudine - şi anume este o scădere echivalentă cu 2,3% din PIB. Şi nu cu scăderea de taxe are ceva Banca Naţională, ci cu creşterea deficitului cu circa 2,3% pe care o asemenea scădere ar aduce-o".

 

Pierderea stabilității deficitului va duce la creşterea datoriei publice și o creştere a dobânzilor și, prin urmare, tot echilibrul ar dispărea. Toate eforturile din ultimii cinci ani ar fi practic invalidate.

 

E o bombă cu efect întârziat mai ales pentru politicienii care vor trebui să guverneze după acest Cod Fiscal, atenționează Lazea, care prevede că o parte din aceste măsuri vor trebuie luate înapoi, estimează Valentin Lazea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22