Valeriu Stoica: Revocarea procurorului general fragilizează regulile statului de drept

Redactia | 27.10.2018

Argumentele aduse de ministrul Justiţiei în favoarea revocării procurorului general sunt neconvingătoare. Iată reacţia fostului ministru liberal de resort Valeriu Stoica la RFI, după ce Tudorel Toader a propus demiterea lui Augustin Lazăr.

Pe aceeași temă

 

 

Valeriu Stoica e de părere că se încearcă fragilizarea statului de drept: „Acest demers trebuie analizat fără patimă şi încercând să ne îndepărtăm puţin de contextul emoţional care este într-adevăr foarte intens. O analiză rece şi lucidă ne îndeamnă să vedem dincolo de acest demers ceea ce constituie fragilizarea unor reguli ale statului de drept în ultima perioadă (...). Este vorba de cristalizarea unor reguli care păreau să fie deja solide ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10-15 ani, prin concursul tuturor forţelor politice din România. Din păcate, în ultimii doi ani, acest câştig realizat în ultimii 10-15 ani şi ca urmare a sprijinului UE şi ca urmare a sprijinului unor instituţii similare din ţările din vest, toate aceste lucruri riscă să fie fragilizate şi să fie puse în pericol”, a spus fostul ministru al Justiției la RFI.

 

Întrebat ce soluţii juridice există pentru o eventuală blocare a revocării lui Augustin Lazăr, fostul ministru al Justiţiei a afirmat că demiterea procurorului general pare greu de oprit: „Dacă mă gândesc la precedentul legat de demersul anterior al Ministerului Justiţiei într-un caz asemănător, lucrurile par să fie destul de greu de oprit. Mai întâi, este vorba de avizul CSM, care ar trebui să fie luat în seamă, chiar dacă nu este obligatoriu. Am văzut însă că în cazul precedent nu a fost luat în seamă acest aviz al CSM. După aceea, este vorba de atribuţia pe care o are preşedintele României în acest proces de promovare şi de revocare a magistraţilor, inclusiv a celor care deţin funcţii de conducere în Ministerul Public. Se vede încă o dată că soluţia de a partaja aceste atribuţii între diferite autorităţi este foarte bună (...). Sper că şi CCR nu va face în continuare să concentreze anumite atribuţii la nivelul ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte cariera magistraţilor”.

 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22