Valeriu Strelet a fost desemnat pentru functia de premier al Republicii Moldova

P.c. | 28.07.2015

Pe aceeași temă

Deputatul PLDM Valeriu Strelet a fost desemnat pentru functia de premier al Republicii Moldova, presedintele moldovean Nicolae Timofti semnand luni seara decretul de numire a acestuia in functie. Strelet a fost propus de Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM), relateaza postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), conform ziare.com


Noul premier va trebui sa formeze un Cabinet si sa prezinte un program de guvernare in Parlament in urmatoarele 2 saptamani, a declarat Timofti, seful statului moldovean. Parlamentul urmeaza sa se pronunte in legatura cu noul Guvern pe 31 iulie.

 

Candidatura lui Strelet a fost convenita de partidele din cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE3, la putere) si prezentata presedintelui luni dupa-amiaza.
 

Strelet, in varsta de 45 de ani, este cofondator si deputat al PLDM. El conduce grupul parlamentar al formatiunii incepand din septembrie 2014.
 

Coalitia aflata la putere a incercat sa ajunga la un acord asupra unei candidaturi pentru postul de premier in urma demisiei lui Chiril Gaburici din aceasta functie. Initial, candidatul desemnat pentru aceasta functie a fost Maia Sandu, ministrul interimar al Educatiei. In cele din urma insa coalitia a renuntat la candidatura acesteia.

 

Acord pentru coalitia de guvernare

 

In 23 iulie, liderii partidelor proeuropene de la Chisinau si-au pus oficial semnatura pe acordul pentru formarea unei noi coalitii de guvernare. Alianta pentru Integrare Europeana-3 (AIE-3) reuneste Partidul Liberal Democrat (PLDM) – condus de Vlad Filat, Partidul Democrat (PD), condus de Marian Lupu si liberalii condusi de Mihai Ghimpu.

 

Cele trei partide in cauza detin putin peste jumatate din totalul mandatelor din parlamentul de la Chisinau (55 din 101) si au creat noua alianta dupa ce fostul guvern condus de Chiril Gaburici a demisionat la 16 iunie, in urma unei anchete penale in care aceasta a ajuns sa fie implicat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22