Vameșii unguri nu mai lasă să intre în țară decât ucraineni care posedă pașpoarte biometrice

L. G. | 02.03.2022

Vameșii unguri i-au anunțat, miercuri, pe cei români că doar cetățenii ucraineni care au pașaport biometric mai pot intra în Ungaria. Interdicția e valabilă doar la frontiera românească.

Pe aceeași temă

UPDATE Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat miercuri pentru G4Media că a făcut demersuri atât la nivel bilateral, cât și și prin instituțiile europene ca Ungaria să revină asupra deciziei de a permite intrarea din Ucraina doar a persoanelor care îndeplinesc condițiile de intrare în spațiul Schengen.

Autoritățile de frontieră din Ungaria au informat Inspectoratele Teritoriale ale Poliției de Frontieră Oradea și Sighetu-Marmației că, începând cu data de 02.03.2022, ora 15.45 (ora României), la frontiera româno – ungară, intrarea pe teritoriul Ungariei este permisă numai cetățenilor statelor terțe (inclusiv cetățenilor ucraineni sau a altor persoane care vin din Ucraina), care îndeplinesc condițiile de intrare în spațiul Schengen.

Astfel, se anulează o dispoziție anterioară privind permiterea intrării în Ungaria a cetățenilor statelor terțe care vin din Ucraina, în contextul situației din aceasta țară, prin care erau acceptate orice fel de documente prin care se putea stabili identitatea, anunță Poliția de Frontieră într-un comunicat de presă.

Potrivit MTI, condiția este valabilă doar la frontiera româno- ungară, nu și la frontiera cu Ucraina. Acolo refugiaților nu li se cere pașaport biometric.

În prezent, în punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ungaria se înregistrează un timp de așteptare ridicat, ca urmare a faptului că un număr foarte mare de autoturisme, persoane și automarfare se prezintă pentru efectuarea controlului de frontieră la ieşirea din România.

Poliția de Frontieră precizează că formalităţile de frontieră la graniţa cu Ungaria se efectuează în comun cu autorităţile din ţara vecină, sens în care suplimentarea arterelor de control se realizează în acord cu şi în funcţie de personalul alocat de Poliţia Ungară. Au fost contactate autorităţile maghiare pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului.

Poliţia de Frontieră Română a suplimentat personalul planificat la verificarea documentelor de călătorie şi a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ.

În primele zile de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în Ungaria au putut intra, la fel ca în România, atât cetățenii care au pașaport, dar și cei cu buletin sau chiar fără acte. Însă miercuri, Ungaria a revenit asupra acestei decizii.

România primește toate persoanele care fug de războiul din Ucraina, iar cei care nu au pașaport pot solicita azil.

Mare parte dintre cei care ajung în România pleacă însă în alte țări, unde au rude, prieteni, cunoștințe.

De altfel, miercuri seara sunt cozi imense de mașini la punctele de trecere a frontierei din vestul țării, pe sensul de ieșire. La Nădlac II timpul de așteptare este de 2 ore și jumătate, iar la Petea, Borș, Valea lui Mihai, de 1 oră și jumătate.

Mai mult de 650.000 de persoane au fugit din Ucraina în ţările vecine de la declanşarea invaziei ruse. Uniunea Europeană a afirmat că se așteaptă la milioane de refugiaţi din calea războiului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22