Varoufakis in The Guardian: Ministrul german de finante doreste iesirea Greciei din zona euro pentru a speria Franta

Fara Autor | 11.07.2015

Pe aceeași temă

Germania vrea ca Grecia să fie exclusă din uniunea monetară pentru a intimida Franța și a o face să accepte "modelul său al unei zone euro disciplinare", scrie fostul ministru elen al finanțelor Yanis Varoufakis,într-un comentariu publicat de The Guardian și preluat de Agerpres.

 

Ministrul german al finanțelor, Wolfgang Schauble, vrea o ieșire a Greciei din zona euro  pentru a "pune lucrurile în clar, într-un mod sau altul", spune VAroufakis:  "Convingerea mea este că ministrul german al finanțelor vrea ca Grecia să fie deposedată de moneda unică pentru a suscita o teamă de astfel de consecințe la francezi și a-i face să accepte modelul său de zonă euro disciplinară", spune el.

 

"Schauble este convins că, în starea actuală a lucrurilor, lui îi trebuie un Grexit pentru a clarifica lucrurile într-un mod sau altul", continuă Varoufakis, care a demisionat luni.

 

Când Grecia a devenit insolvabilă în 2010, mai scrie Varoufakis, în locul unei restructurări a datoriei și a unei reforme a economiei, a fost aleasă opțiunea "toxică": "acordarea de noi împrumuturi unei entități în faliment, pretinzând că ea rămânea solvabilă".

 

De când Syriza a venit la putere, adaugă ex-ministrul de finanțe elen, citat de Agerpres, "o largă majoritate în cadrul Eurogroupului - sub influența lui Schauble - a adoptat Grexitul ca soluție privilegiată sau ca armă împotriva guvernului nostru".

 

"Grexit era echivalentul anunțării unei puternice devalorizări cu mai mult 18 luni înainte: o rețetă pentru a lichida orice stoc de capital grec și a-l transfera în străinătate prin toate mijloacele posibile", scrie el.

 

Parlamentul grec a votat în noaptea de vineri spre sâmbătă în favoarea propunerii de reforme făcute joi de guvernul Tsipras creditorilor săi (UE, BCE, FMI). Considerată ca "pozivită" de către creditori, această propunere — care va fi examinată sâmbătă de miniștrii de finanțe ai zonei euro - face să renască speranța unui acord evitând ieșirea Atenei din zona euro.

 

Legislativul Franței, a doua putere economică a zonei euro - a adoptat vineri reforme destinate să relanseze economia care se confruntă cu o slabă creștere economică și cu un șomaj ridicat, precum și cu o importantă datorie publică, sursă de tensiuni cu Bruxellesul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22