Vasile Dâncu despre Mihai Tudose și Claudiu Manda: Un trădător și un fost pretorian al lui Dragnea

Laurentiu Gheorghe | 16.02.2020

Vasile Dîncu, șeful „grupului de la Cluj” și eminența cenușie a PSD la începutul anilor 2000, i-a atacat dur pe Mihai Tudose și Claudiu, coordonatorii campaniei PSD la alegerile locale.

Pe aceeași temă

Vasile Dîncu, revenit în forță în PSD, fiind propus să preia conducerea Consiliului Național al partidului, le-a răspuns dur europarlamentarilor Mihai Tudose și Claudiu Manda, desemnați coordonatori campaniei social-democraților pentru alegerile locale. Până acum patru filiale PSD și-au declarat sprijinul pentru alegerea lui Vasile Dîncu în fruntea Consiliului Național al PSD.

Într-un interviu pentru Transilvania reporter, Dîncu spune despre Mihai Tudose, fost premier, că este un trădător care face jocul adversarilor politici, iar despre Claudiu Manda, soțul Olguței Vasilescu, candidată la primăria Craiovei, că este un fost pretorian al lui Liviu Dragnea. Dâncu îi caracterizează pe cei doi europarlamentari PSD ca făcând parte din „grupul de la Craiova”, promovat de Liviu Dragnea.

„Am fost și eu surprins să văd acest atac. La început am crezut că este vorba de o scăpare, de o enervare de moment, generate de întrebările moderatorului, dar am văzut apoi ca s-a încercat o dezvoltare a atacului prin diferiți pupili și lefegii. Am așteptat să văd ce resurse are această campanie și mi-am dat seama că este destul de puțin influent acest grup de la Craiova, mai degrabă se chinuie să-și facă simțită prezența, după ce au funcționat ca și pretorieni ai lui Liviu Dragnea și apoi ai Vioricăi Dancila, lideri pe care i-au abandonat înainte de al treilea cântat al cocoșilor”, a declarat sâmbătă Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu se declară de partea liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu și favorabil unei alianțe cu Pro România, condus de Victor Ponta. Luptele interne s-au ascuțit în PSD în apropierea Congresului programat pentru sfârșitul lunii februarie unde vor fi alese noile foruri de conducere, poziții la care aspiră și Dîncu, căzut în dizgrația social-democraților pe vremea lui Liviu Dragnea.

Tudose, o conservă a serviciilor

„Cred că Mihai Tudose și Claudiu Manda au încercat să zădărnicească o parte din eforturile lui Marcel Ciolacu de a realiza alianțe electorale și alianțe în Parlament împotriva PNL. Atacul la Victor Ponta este o încercare de a lăsa PSD fără soluția unei alianțe politice cu PRO România și aceasta îi avantajează doar pe adversarii politici. Un PSD izolat în Parlament și în viitoarele alegeri, este o victimă sigură.

Cei care spun că este o «conservă» (Mihai Tudose - n.r.) cred că au dreptate și se bazează nu doar pe traseismul ciudat din ultima vreme, dar mai ales pe trădările sale. În primul rând, a trădat partidul când a ajuns în funcția de Prim Ministru, servind alte interese, motiv pentru care CEx-ul la demis, după doar câteva luni. Să nu uităm apoi că a trădat România atunci când nu l-a primit pe Premierul Japoniei care, după cinci decenii de eforturi diplomatice, a venit, în sfârșit, în România. A fost o adevărată rușine națională pe care nu o să o putem șterge decenii de acuma încolo. A trădat PSD trecând la partidul lui Victor Ponta care l-a făcut parlamentar european, dar, în scurt timp, cei care îl manevrează din spate l-au pus să organizeze voturile necesare pentru guvernul Orban. A făcut-o trădând din nou, și PSD, și PRO România. La scurt timp, cred că a primit o nouă misiune, să se întoarcă în partid și să organizeze bătălia electorală. Pare un non sens: cel care acum trei luni a pus guvernul Orban, vine să conducă competiția electorală împotriva lui Orban și PNL.

Cred că suntem într-o situație penibilă dacă acceptăm că un om care face jocurile adversarilor politici să conducă o campanie sau să aibă pretenția să facă selecția candidaților, cum a declarat, să dea note de moralitate sau pentru performanță electorală. Cred că ar fi mai cinstit să-i cerem lui Ludovic Orban să dea un membru PNL care să gestioneze campania electorală a PSD, așa măcar știm o treabă și putem să ne ferim. Îmi pare rău, dar Mihai Tudose este, în acest moment, un pion otrăvit, el și firavul lui grup, interesați doar de jocurile politice locale.” a spus Dîncu, întrebat de ce crede că Mihai Tudose și Claudiu Manda au ieșit cu declarații atât de violente la adresa lui și la adresa lui Victor Ponta.

Tudose și Manda, atac dur la Victor Ponta

Cei doi au afirmat miercuri că, partidul lui Victor Ponta nu arată că este capabil să se mențină în Parlament după alegerile legislative, fiind considerat un „partid balama”.

„Azi Pro România e un partid-balama și cred că după alegeri nu o să mai fie în Parlament”, a spus Mihai Tudose, revenit în PSD de numai două luni, după ce a activat timp îndelungat în Pro România.

Întrebat dacă există posibilitatea ca, la un moment dat, PSD să ”înghită” Pro România, Tudose a declarat: „Nici de înghițit nu înghițim orice”. La rândul său, Claudiu Manda, a completat: „Este toxic și e greu digerabil”.

„E deja mult prea mult. Nu ai cum să ghicești a doua zi care va fi poziția acestui partid. Am putea discuta cu Pro România după ce trec testul de 5%. Victor Ponta este vicepreședinte pe la Renew și în România spui că ești stânga modernă și critici PSD (...) Un fel de Monica Tatoiu, care comenta orice fel de subiect la emisiunile TV”, a adăugat Claudiu Manda, supărat pe desele schimbări de poziție față de PSD ale lui Victor Ponta.

Tudose pe îi reproșează lui Dîncu rezultatele slabe ale PSD

Tudose îl acuză pe Dîncu că nu mai are ce căuta în conducerea partidului după rezultatele dezastroase pe care PSD le-a obținut în Cluj la ultimele alegeri. Mai mult, el a spus și că Vasile Dâncu nu mai este membru PSD și nu ar putea vorbi în numele pertidului.

„Eu nu am amintiri cu un rezultat spectaculos la Clujul ăla, dimpotrivă, înfrângerile au fost spectaculoase. Cu teoria stam bine, practica ne omoară” a conchis Mihai Tudose.

Vasile Dîncu - micul Globbles al PSD și troțkist

„Vasile Dancu - cu reale calitati intelectuale - si-a asumat rolul de eminenta cenusie a politicii romanesti, de strateg si ideolog al stângii. Sau ca sa-l parafrazez pe Victor Ponta, rolul de Richelieu ardelean. In acea perioada, l-am redescoperit pe Vasile Dancu, nu in calitate de «micul Gloebbels al PSD», cum ii spunea presa cat timp era ministru, ci de Ideolog si Mare Reformator al PSD. Principalul punct al reformei PSD, in viziunea sa, era «Afara cu Iliescu!».

Nu cred ca partidele care-si devoreaza liderii castiga respectul oamenilor. Nu cred ca prin spargerea icoanelor o biserica aduna mai multi credinciosi. Dimpotriva. Esenta Reformei propuse de Vasile Dancu, atunci si acum, este instaurarea in PSD a revolutiei permanente, dupa model trotkist", scria Adrian Nastase pe blogul personal în noiembrie 2011.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22