Vasile Dîncu consideră că USR este de vină pentru „montura care s-a făcut la București”

L. G. | 13.10.2022

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, joi, pentru TVR Info, referindu-se la criticile președintelui Klaus Iohannis și ale liderului PSD Marcel Ciolacu la adresa sa, că  „este o montură useristă”.

Pe aceeași temă

Așteptat la București pentru explicații, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, se declară contrariat cum au evoluat lucrurile după declarația sa privind negocierile cu Rusia pentru pace în Ucraina. El spune că nimeni nu i-a cerut demisia până acum și dă vina pe USR pentru „montura care s-a făcut la București”.

„O să discut (cu premierul n.r.). Mă uit la declarații pe care le-a făcut și președintele Macron și alți reprezentanți ai NATO - despre calea diplomatică, care nu este niciodată o cale care să fie dată deoparte. Este singura posibilitate diplomația de a opri violențele și conflictul (...) Ceea ce am spus eu a fost că nu trebuie să lăsăm Ucraina singură, că ea are o singură șansă - aceea de a lupta, de a lupta până la capăt, dar că noi trebuie să facem cu toții presiuni diplomatice pentru ca rușii să se retragă și să oprească acțiunea teroristă”, a declarat Dîncu pentru TVR INFO.

„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a mai spus acesta.

El a acuzat „o montură USR-istă” care a amplificat scandalul dupa declarațiile sale.

„Nu înțeleg deloc de ce această montură s-a făcut la București și a fost pusă în această cheie, încât președintele, premierul au răspuns. (...) Sigur că vom avea discuții. Cu siguranță că o să discutăm lămuritor asupra acestei teme, dar cred că este o idee care mi se pare normală. Este o idee pe care o auzi în fiecare zi dacă citești revista presei, ca să spun așa. (...) E o montură USR-istă și liderii noștri au răspuns la niște întrebări meșteșugit puse ca să se poată răspunde mai ales așa”, a adăugat el, susținând că nu i-a ceut nimeni demisia „în acest moment”.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis marți ministrului Apărării, Vasile Dîncu, să citească mai frecvent revista presei, după ce Dîncu declarase pe 8 octombrie că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”. În replică, Dîncu a spus că și președintele Franței și alți reprezentanți ai NATO au declarat că diplomația este singura posibilitate de a opri conflictul.

Declarațiile ministrului Apărării, Vasile Dîncu, au fost taxate, pe rând, de președintele Klaus Iohannis, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și de premierul Nicolae Ciucă.

Vasile Dîncu, „ca părere personală, colegială, categoric da, a greșit”, a spus miercuri Marcel Ciolacu, susținând că atunci când ești ministru al Apărării într-o țară aflată într-o zonă de conflict nu poți avea „păreri personale, crezuri”.

Mai mult el a insistat că Dîncu nu s-a consultat nici cu președintele Iohannis, nici cu premierul Ciucă înainte de a face declarații privind negocierile cu Rusia.

„Îl aștept pe dl ministru să revină în țară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuție cât se poate de deschisă față de opinia dumnealui. Nu este opinia Guvernului și atunci va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect”, a declarat joi Nicolae Ciucă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22