Vaticanul va judeca un prim proces de pedofilie împotriva unui inalt prelat al Bisericii Catolice, fostul nunțiu apostolic în Republica Dominicană

P.c. | 16.06.2015

Pe aceeași temă

Tribunalul Sfântului Scaun va deschide un prim proces de pedofilie, in luna iulie, împotriva lui Josef Wesolowski, fost nunțiu apostolic în Republica Dominicană. Vaticanul a anuntat de asemenea demisiile a doi episcopi americani acuzați ca ar fi acoperit mai multi preoți pedofili din dioceza lor, relateaza Agerpres.

 

'Președintele Tribunalului Statului Cetății Vaticanului l-a trimis în instanță pe fostul nunțiu apostolic în Republica Dominicană, Josef Wesolowski. Prima audiere a fost fixată pentru 11 iulie', se precizează în comunicatul Sfântului Scaun.

 

Wesolowski este acuzat de deținerea de materiale de pornografie infantilă, între august 2013 și 22 septembrie 2014 și de abuzuri sexuale împotriva unor minori în timpul nunțiaturii sale în Republica Dominicană, ianuarie 2008 — august 2013. Rechizitoriul primit de la autoritățile judiciare din Santo Domingo îl acuză pe Wesolowski de întreținerea de relații cu minori într-un cartier 'fierbinte' din capitala dominicană.

 

Wesolowski va fi prima persoană judecată pe baza legilor mai aspre împotriva pedofiliei introduse de Papa Francisc în codul penal al Vaticanului în iulie 2013, riscand o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare.

 

CITITI SI: Reactia Vaticanului la referendumul din Irlanda care a legalizat casatoriile intre persoanele de acelasi sex: O infrangere pentru umanitate

 

Tot luni, Papa Francisc a acceptat demisia a doi episcopi americani, arhiepiscopul de Saint Paul și Minneapolis, monseniorul John Clayton Nienstedt, și adjunctul acestuia, monseniorul Lee Anthony Piché, a căror sancționare a fost cerută de asociații ale victimelor din SUA.

 

Săptămâna trecută, Vaticanul a anunțat înființarea unei noi instanțe de drept canonic pentru judecarea episcopilor care se fac vinovați de neglijență sau de complicitate cu preoții aflați sub autoritatea lor și culpabili de abuzuri sexuale.

 

Măsurile anti-pedofilie ilustrează linia mai severă adoptată de Vatican împotriva acestui flagel care a discreditat Biserica Catolică. Asociații ale unor foste victime reproșează Vaticanului aptul că aceste măsuri nu merg suficient de departe pentru pedepsirea tuturor vinovaților.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22