Vela: Elicopterele SMURD vor zbura și noaptea. Piloții rezerviști au acceptat să revină în sistem

Redactia | 06.01.2020

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat că elicopterele SMURD vor zbura și noaptea pentru a putea interveni în cazurile de urgență aflate la limită și că, pentru asta, a apelat la piloții rezerviști.

Pe aceeași temă

„Am luat legătura cu piloți rezerviști și au acceptat să revină în sistem. Sunt patrioți care au răspuns prezent la chemarea ministului pentru a-și face datoria față de țară, că tara are nevoie de ei”, a spus ministrul de Interne Marcel Vela, într-o declarație făcută luni, la minister.

El a spus că va iniția un act normativ pentru ca toate orașele și municipiile să aibă spații speciale pentru aterizarea și decolarea elicopterelor SMURD.

În urmă cu o săptămână, ministrul a criticat ”dezorganizarea evidentă” a Departamentului pentru Situații de Urgență în cazul unei fetițe din Vâlcea, aflată în comă și care nu a fost preluată la timp, reproșându-i șefului DSU, Raed Arafat că nu a făcut ”rost de piloți” pentru ca elicopterele SMURD să poată zbura și noaptea.


„Nu ne jucăm cu vieţile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, PR grozav, ce bine organizăm noi salvarea oamenilor şi era să moară un copil din neglijenţă sau proastă organizare, să zic pe româneşte. Vă ordon, domnule Arafat, toate centrele universitare medicale – Târgu Mureş, Cluj, Iaşi, Constanţa, Craiova, Timişoara – să poată zbura spre ele sau de la ele şi noaptea elicopterele SMURD. (...) În 2020, toată ţara să fie sub acoperirea SMURD pe zbor de noapte”, a spus la vremea respectivă Vela.

La rândul său, Raed Arafat a explicat că asigurarea permanenței la toate centrele SMURD din țară, inclusiv pe timpul nopții, ar crea un gol în intervenții în timpul zilei din cauza personalului insuficient.

„Motivul pentru care zboară numai cele două centre este pentru că au echipe care să asigure funcționalitatea elicopterului 24 din 24. În celelalte centre, dacă decolează un elicopter noaptea, după o anumită oră înseamnă că a doua zi acest elicopter nu intră în serviciu decât după ora 11 – 12 sau 1 după-masa. Și pun în risc anumite intervenții primare să nu se rezolve. Pentru asta s-a luat decizia ca două puncte din țară să facă misiunile peste tot în țară ca transfer și când avem avionul le facem și cu avionul și asta se face. Dacă, de exemplu, Timișoara decolează sau Aradul sau Craiova, dacă merg la ora 1 în misiune, a doua zi își reia misiunea la ora 1 după-masa, pentru că au ore de odihnă și din cauza asta am luat această decizie”, a explicat Raed Arafat în timpul ședinței cu prefecții din ultima zi a anului 2019.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22