Vicecancelarul Austriei susține aderarea României și Bulgariei la Schengen

L. G. | 25.11.2022

Verzii, al doilea partid din coaliția care susține guvernul condus de cancelarul Karl Nehammer, nu susțin veto-ul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.

Pe aceeași temă

Vicecancelarul austriac Werner Kogler, lider al partidului Verzii, partener al conservatorilor la guvernare, spune că susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, nefiind de acord cu poziția ministrului de Interne, Gerhard Karner, și a cancelarul Karl Nehammer, conform publicației Kurier. Cei doi au anunțat că sunt împotriva primirii României și Bulgariei în Schengen și s-ar putea opune prin veto.

„Austria susține în continuare oficial Croația, precum și România și Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen”, a declarat vineri vicecancelarul austriac Werner Kogler.

El i-a transmis ministrului de Interne că partenerul mai mic de coaliție nu îi susține poziția: „Dimpotrivă, trebuie spus și că, dacă există o frontieră Schengen, acolo trebuie să existe și controale”.

Publicația austriacă amintește că ministrul român de Interne, Lucian Bode, a mers recent la Viena pentru a discuta cu omologul său Gerhard Karner despre aderarea României la Schengen.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a declarat în urmă cu o săptămână că țara sa nu va fi de acord cu extinderea deoarece „sistemul este disfuncțional”.

Într-un interviu acordat unui ziar austriac, el a spus că „nu este momentul să votăm asupra extinderii acum”, arătând că Austria s-a confruntat în acest an cu un val imens de migranți care nu fuseseră înregistrați la nicio altă graniță UE.

„Extinderea unui sistem disfuncțional nu poate funcționa. Situația din Europa arată limpede că protecția granițelor externe nu funcționează”, a afirmat ministrul austriac.

La câteva zile de la declarațiile acestuia, cancelarul austriac a mers în Croația, unde a nuanțat afirmațiile ministrului său. El a lăudat Croația pentru modul în care gestionează granița externă a Uniunii și a criticat România, Bulgaria și Ungaria că lasă migranți să intre ilegal în Europa.

Karl Nehammer a spus că în acest moment în Austria sunt 100.000 de persoane care au intrat ilegal în țară, dintre care 75.000 nu au fost înregistrate în nicio țară UE. „Majoritatea vin în Austria prin Serbia și Ungaria, o altă parte vin în Austria prin Turcia, Bulgaria, România și Ungaria. Nu sunt împotriva migrației, dar trebuie să fie totuși să poți decide cine vine la tine”, a spus Cancelarul Austriei. El a precizat că așteaptă „răspunsuri la întrebarea: cum pot 75.000 de persoane să traverseze țările UE și să nu fie înregistrate?”, conform einBezirk.at.

Președinția cehă a Consiliului UE a făcut din extinderea Schengen una dintre prioritățile sale principale și dorește ca aceasta să fie votată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie. Trei țări - Olanda, Suedia și Austria - se opun însă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22