Vicepremierul Ungariei, la Congresul UDMR: Indiferent ce se intampla, puteti conta oricand pe Budapesta

T.d. | 17.04.2015

Pe aceeași temă

Prezent vineri la deschiderea celui de-al XII-lea Congres al UDMR, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a reluat subiectul autonomiei regionale, subliniind existenta unei colaborari foarte stranse intre Uniune si Guvernul de la Budapesta.

Vreau sa multumesc presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, pentru aceasta relatie stabila intre UDMR si Guvernul de la Budapesta. Si ma bucura in mod special ca exista incredere reciproca intre cele doua parti”, a spus vicepremierul maghiar, potrivit HotNews.

Semjen Zsolt a vorbit despre un consens “total” intre Budapesta si UDMR.

Exista un consens total cu prietenii de aici”, a afirmat Zsolt, “consens la nivel de societate, in ce priveste trei lucruri: fiecare maghiar, fiecare persoana de etnie maghiara are dreptul sa obtina cetatenia maghiara, daca o obtine, are drept la vot. In al doilea rand, are drept in conformitate cu standardele europene, fiecarei comunitati minoritare ii revine dreptul la autonomie. Mai trebuie sa va spun ca UDMR are nevoie de acest lucru in situatia speciala care exista. Trebuie sa fie o legatura intre cele doua tari si intre maghiarii din Transilvania si cei din Ungaria”, a continuat oficialul maghiar.

CITESTE SI: VIDEO Congres UDMR la Cluj. Kelemen Hunor: Exista o anumita OBOSEALA in privinta construirii democratiei

Vicepremierul maghiar a punctat si un interes comun intre Budapesta si Bucuresti, insa “calitatea cooperarii nu va depinde de noi”.

Acesta a dat asigurari asistentei ca Ungaria va sprijina, indiferent ce se intampla, oricand veti putea conta pe Ungaria”.

De altfel, Semjen Zsolt a sustinut ca nu trebuie in mod obligatoriu sa existe politete, ci sinceritate si ca asa cum a transmis si premierul ungar in mesajul sau, Europa si alte locuri din lume traverseaza o perioada dificila si ca trebuie vazut care sunt solutiile si care sunt aliantele pentru a le solutiona. 

Nimeni nu s-a gandit gandit dupa aderarea la UE ca inscriptiile bilingve reprezinta o problema, imnul Ungariei inca reprezinta o problema (...) Colegiul Miko, o alta problema, este vorba despre retrocedarea imobilelor care au fost furate de regimul comunist si iata ca aceasta problema retroactiv aduce pe tapet subiectul. Si iata ca dascalii de acolo sunt intimidati si alti membri ai comunitatii se afla in aceasta situatie. Si dupa aderarea la UE nu ne-am gandit ca ajungem in aceasta situatie ca acele revendicari legitime ale unei comunitati, si care exista in documente acceptate de toate statele UE, pot reprezenta o amenintare pentru tara”, a sustinut acesta, precizand ca maghiarii din Transilvania nu au cerut niciodata ceva ce nu exista in UE. 

In plus, oficialul maghiar a subliniat ca trebuie respinsa paralela intre revendicarile legitime ale comunitatii maghiare si rasisim sau xenofobie.

Daca altii au voie, avem si noi voie. Nu putem accepta ca suntem cetateni de rangul II ai Uniunii Europene sau ai unei tari. Nu putem accepta niciun fel de negociere a acestor drepturi”, a spus Semjen Zsolt in acest sens.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22