Vicepreședinte CE: Țări ca Polonia, Ungaria și România se abat de la calea democratică

Laurentiu Gheorghe | 22.01.2019

Cea mai mare provocare cu care se confruntă UE în prezent este că țări ca Polonia, Ungaria și România se abat de la calea democrației liberale, spune vicepreședintele CE, Jyrki Katainen.

Pe aceeași temă

Vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a mai criticat, luni, Guvernul de la București pentru măsurile care slăbesc statul de drept. El a afirmat că intenția anunțată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, de a emite o ordonanță de Urgență pentru contestația în anulare este „incredibilă” și că „poporul român merită stat de drept”.

Într-un interviu pentru televiziunea americană CNBC, vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen spune că Uniunea Europeană urmează o democrație liberală, în care statul de drept este una dintre valorile fundamentale.

"Există noi provocări venite de la unele dintre statele noastre membre, unde unii lideri politici nu respectă democrația liberală în aceeași măsură ca înainte", a spus oficialul european.

"Țări precum Polonia, Ungaria și România se abat de la calea democratică liberală - aceasta este, după părerea mea, cea mai mare provocare cu care se confruntă UE în prezent", a adăugat vicepreședintele finlandez al Comisiei Europene.

Jyrki Katainen a criticat în mai multe rânduri situația statului de drept din România. Cu o zi în urmă, el a scris pe Twitter că intenția Guvernului de la București de a emite Ordonanță de Urgență pentru contestația în anulare este "incredibilă" și că "poporul român merită stat de drept".

Comisia Europeană a transmis marți că "urmărește îndeaproape" discuțiile din România privind o ordonanță de urgență privind căile extraordinare de atac pe sentințe penale și avertizează că "este esențial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta anticorupție, să asigure o justiție independentă și să evite orice pași înapoi". Punctul de vedere al Comisiei a fost transmis de purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas, întrebat de un jurnalist, la Bruxelles, dacă reacția de pe Twitter a vicepreședintelui Jyrki Katainen reprezintă poziția oficială a CE.

Guvernul va da "în cel mai scurt timp posibil" o Ordonanță de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite să poată face recurs în anulare, a anunțat, duminică seară, la România TV, ministrul Tudorel Toader. El a mai spus că așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale privind protocoalele între Ministerul Public și SRI și că, cel mai probabil, se va proceda la fel - va fi dată o Ordonanță de Urgență.

Legat de o posibilă reacție a instituțiilor europene legat de adoptarea unor astfel de ordonanțe, ministrul Justiției a susținut că "atât timp cât Curtea Constituțională a spus că justiția s-a înfăptuit pe lângă lege, aceștia nu vor putea spune altceva, deoarece ar însemna implicit o invalidare a deciziei CCR".

Ministrul Justiției Tudorel Toader a făcut luni dimineața noi precizări privind Ordonanța de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite, din 2014 până acum, să poată face recurs în anulare, afirmând că premierul va decide când și dacă aceasta va fi adoptată. Tudorel Toader a spus că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar și cele în care au fost pronunțate soluții de achitare. Contestația în anulare în privința achitărilor poate fi făcută de procuror.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22