Vicepresedintele de la Agentia Medicamentului, arestat marti, se temea ca e filmat de DNA

Dora Vulcan | 23.08.2016

Vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, Lazar Iordache, isi exprima teama ca DNA l-a filmat in momentul remiterii plicului cu bani, in cadrul intalnirilor in scopul interventiilor pentru alocarile bugetare catre cele doua spitale, scrie Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

Informatia apare in referatul procurorilor DNA prin care s-a cerut arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Lazar Iordache, informeaza Agerpres.

 

'Cu aceasta ocazie, Iordache Lazar isi exprima temerile ca DNA sa il fi filmat in momentul remiterii plicului cu bani ('Ba, ne-o fi filmat ca am dat plicul?'). Inculpatul se intereseaza daca s-a emis ordinul cu alocarile bugetare catre cele doua spitale, martorul raspunzandu-i ca, avand in vedere ca nu a fost numit un nou ministru al Sanatatii ca urmare a demiterii fostului ministru (...), nu are cine sa semneze ordinul. Inculpatul il asigura pe martor ca persoanele cu care lucreaza sunt de incredere si ii promite ca si in viitor vor colabora la fel. Totodata, inculpatul i-a solicitat (...) sa-si exercite influenta pe langa un functionar din cadrul MS, pe nume (...), jurist, sa il ajute cu un proiect de separare a compartimentului in care isi desfasoara activitatea din cadrul ANMDM, pentru a avea o autonomie mai mare', se arata in referat.

 

Lazar Iordache este acuzat ca, in perioada aprilie - iunie, i-a promis unei persoane cu functie de conducere din Ministerul Sanatatii un procentaj de 5% din sumele alocate de MS pentru doua spitale - Sapoca si Petrosani - (destinate construirii unei statii de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale), iar la 28 aprilie i-a remis suma de 126.000 de lei in legatura cu atributiile de serviciu ale functionarului privind semnarea alocarilor bugetare catre acele spitale si pentru ca acesta sa isi exercite influenta asupra persoanelor responsabile din minister.

 

Procurorii sustin ca in realizarea acestor demersuri au avut loc mai multe intalniri ulterioare formularii denuntului.

 

'In 27 aprilie, intre (...) si Lazar Iordache a avut loc o intalnire in incinta cladirii Ministerului Sanatatii. Cu aceasta ocazie cei doi au stabilit sa se intalneasca in ziua urmatoare, context in care Iordache il intreaba pe (...), in soapta, daca vine si cu banii ('vin si cu banii?... vin si cu banii?'). Apoi ii explica pe scurt de unde provin banii, respectiv dintr-un proiect de la Sapoca (n.n. - Spitalul Sapoca). In acelasi timp, inculpatul isi exprima temerile de a nu fi prinsi. (...) In 28 aprilie, (...) si Iordache s-au intalnit in incinta unui restaurant situat in cadrul Complexului (...) din Municipiul Bucuresti. In cadrul acestei intalniri Iordache i-a remis lui (...) suma de 126.000 lei. Cu ocazia discutiilor purtate Lazar Iordache ii da asigurari ca nu vor fi probleme si-i ofera explicatii in legatura cu procentul sumei de bani remise', se spune in referat.

 

Potrivit DNA, banii reprezentau aproximativ 5% din suma, fara TVA, alocata pe primul trimestru al anului 2016 din bugetul MS in favoarea Spitalului Sapoca, pentru partea de executie lucrari - respectiv o statie de epurare.

 

In acelasi context, Iordache a solicitat sprijinul in vederea acordarii de bani din bugetul MS in favoarea unor unitati medicale, urmand ca el sa remita acelasi procent.

 

'L-a asigurat totodata in cadrul discutiilor purtate ca banii pe care i-a remis si pe care-i va remite in viitor provin de la persoane serioase si de incredere ale acestuia, persoane care sunt reprezentanti ai unor societati comerciale cunoscute de catre el. (...) Plicul primit de (...) de la inculpat cu aceasta ocazie a fost predat, imediat dupa intalnire, organelor de urmarire penala. Verificand continutul acestuia, s-a constatat ca plicul contine suma de 126.000 de lei (...). In 29 aprilie, intre (...) si Iordache are loc o noua intalnire in sediul Ministerului Sanatatii, la care (...) ii atrage atentia inculpatului ca suma primita a fost cu 1.000 de lei mai mare decat cea calculata de Iordache. Inculpatul raspunde ca nu el a pus banii in plic, primindu-l la randul sau astfel', se precizeaza in referat.

 

Anchetatorii mentioneaza ca, in 18 mai, a avut loc o noua intalnire la restaurantul aflat intr-un complex din Capitala, urmata de inca o intrevedere in 5 iulie intre cei doi, ocazie cu care Iordache il asigura pe martor ca nu vor avea niciun fel de probleme.

 

'Iordache se asigura ca poate sa mearga a doua zi la (...), (...) in Ministerul Sanatatii si sa discute in legatura cu alocarea diferentei de 2,8 milioane lei catre Spitalul Sapoca pentru statia de epurare. (...) La 15 iulie, (...) si Iordache se intalnesc din nou in restaurantul din Complexul (...). In cadrul acestei intalniri Iordache se asigura ca (...) poate rezolva alocarile bugetare, apoi expune situatia proiectului de furnizare echipamente de la Spitalul Petrosani, in care pentru a putea fi furnizate echipamentele este necesar sa fie finalizata constructia noua in care sa fie instalate echipamentele, apoi ii face promisiuni martorului referitoare la noi proiecte; in acelasi timp, ii explica faptul ca in cursul lunii septembrie ii expira mandatul si incearca sa obtina sprijin si din partea lui (...) (n.n. (...) din cadrul MS) pentru a primi o noua numire in functia de vicepresedinte al ANMDM, lasand sa se inteleaga faptul ca ii poate remite acestuia o suma de bani sau un alt folos pentru ajutorul acordat', se mai precizeaza in document.

 

In 22 august, conform referatului, a avut loc ultima intalnire, in cadrul careia Lazar Iordache a fost preocupat de modul in care martorul il poate ajuta sa fie numit pentru un nou mandat de vicepresedinte la ANMDM, incepand cu 5 septembrie.

 

Vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, Lazar Iordache, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis marti propunerea DNA.

 

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22