Viceprimarul UDMR din Baia Mare a rămas fără atribuții după ce a dat jos steagurile românești

L. G. | 26.09.2022

Primarul Cătălin Cherecheș din Baia Mare a retras atribuțiile viceprimarului UDMR „pentru că și-a permis să pună mâna și să dea jos steagul românesc”, arborat la un eveniment.

Pe aceeași temă

Deoarece la festivalul „Sărbătoarea Castanelor” la unele chioșcuri erau doar afișe în limba maghiară, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a dispus arborarea steagurilor românești. Viceprimarului UDMR István Zsolt Pap nu i-a fost pe plac inițiativa primarului și a cerut îndepărtarea drapelului românesc..

Potrivit www.presasm.ro, la un eveniment care a avut loc la finalul săptămânii trecute - Sărbătoarea Castanelor – la unele dintre standuri erau doar inscripţii în limba maghară, motiv pentru care primarul a dispus montarea de steaguri româneşti, informează News.ro.

În replică, Viceprimarul UDMR, István Zsolt Pap, a dat dispoziţie ca steagul românesc să fie înlăturat.

„Vreau să le spun (maghiarilor – n.r.) că Baia Mare se numeşte Baia Mare (...) într-un oraş care se numeşte Baia Mare şi care este în România, dacă eu mă duc să cumpăr pâine, acolo scrie mare şi lat pâine (...) dacă nu vor să schimbe, atunci să pună steagul românesc, că atunci înţeleg că pot să intru şi eu, român, acolo. Dacă scrie numai în ungureşte, însemnă că nu e şi pentru mine (...) din acest motiv, pentru faptul că şi-a permis un delegat de-al meu, maghiar, aparent viceprimar, să pună mâna şi să dea jos steagul românesc, din secunda asta îi retrag atribuţiile pe care i le-am delegat de viceprimar al municipiului Baia Mare”, a declarat primarul din Baia Mare pentru www.presasm.ro.

<iframe width="720" height="540" src="https://www.youtube.com/embed/TpFVgP8NcG0" title="Scandal Baia Mare" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Liderii locali ai UDMR au reacţionat, printr-un mesaj pe Facebook: „Este de neînţeles pentru noi decizia primarului Cătălin Cherecheş, luată cu ocazia actualei ediţii a Sărbătorii Castanelor, şi potrivit căreia, la standurile de vânzare a cozonacilor secuieşti (cunoscuţi drept „kürtőskalács”) inscripţia în limba maghiară a produsului trebuie acoperită, şi pe standuri trebuie puse steagul României. Steagurile au fost amplasate joi la dispoziţia Primarului, însă vineri dimineaţă viceprimarul UDMR al oraşului, István Zsolt Pap, a cerut ca acestea să fie îndepărtate. În Baia Mare nu a mai existat niciodată o astfel de manifestare şi regretăm că primarul a recurs acum la asemenea provocări. Considerăm că astfel de gesturi nu sunt în interesul convieţuirii paşnice dintre comunitatea română şi cea maghiară din oraş, având ca efect crearea de tensiuni între cele două comunităţi”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22