Victor Alistar, reclamat de ANI la Parchet din cauza neconcordantelor din declaratia de avere

Fara Autor | 20.06.2009

Pe aceeași temă

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat ieri Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, pentru cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de fals intelectual de catre Victor Alistar, directorul executiv al organizatiei Transparency International Romania (TI), precum si la comiterea infractiunii de fals intelectual de catre sotia sa, Lavinia Ciuta, expert in cadrul Serviciului Artele Spectacolului, din Ministerul Culturii. Potrivit ANI, Alistar nu a respectat prevederile legale privind regimul juridic al declaratiilor de avere si de interese, situatie in care Legea 144/2007 prevede sanctiune cu amenda si declansarea din oficiu a procedurii de control. In replica, Victor Alistar sustine ca actiunea ANI este "un atac si o intimidare" ca urmare a "pozitiei ferme" fata de "problemele de integritate la nivelul conducerii ANI".

Dosarul a pornit de la intarzierea lui Alistar la depunerea declaratiei de avere, dupa incetarea activitatii de expert in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, la 1 martie 2009. Au urmat sanctiunea contraventionala si declansarea controlului asupra averii si bunurilor ambilor soti, constatandu-se astfel mai multe neconcordante intre declaratiile celor doi. La rubrica "Bunuri mobile", un autoturism BMW fabricat in 2003, mentionat de Victor Alistar, nu apare si in declaratia Laviniei Ciuta, aceeasi omisiune inregistrandu-se si la rubrica "Datorii", unde numai sotul mentioneaza creante la doua banci, in valoare totala de 36.500 de euro.

La "venituri", lucrurile stau la fel, sotia uitand sa declare 92.727 lei, obtinuti in 2008 de sotul sau din activitati independente. De asemenea, declaratia de avere a Laviniei Ciuta, transmisa ANI si datata 12 iunie 2008, prezinta mai multe neconcordante cu cea afisata pe site-ul Ministerului Culturii. Ea a solicitat inregistrarea unei declaratii rectificative, pentru corectarea unor erori sesizate de sotul sau, care i-a pus la dispozitie diferite adeverinte de venit si se prezuma ca modificarile aduse declaratiei de avere au fost facute la indemnul acestuia, potrivit ANI.

In aceeaşi cauză, ANI a cerut şi anchetarea, pentru complicitate la fals intelectual, a Getei Lepădatu şi a Ioanei Tănase, ambele desemnate să asigure respectarea legii privind declaraţiile de avere şi interese în Ministerul Culturii.

“Un atac si o intimidare"

Replica Transparency International nu face referire directa la posibilele fapte ale lui Victor Alistar, ci califica indirect actiunea ANI, ca parte a unei tentative de intimidare si chiar de "pedepsire" a atitudinii critice manifestate de organizatie fata de conducerea ANI si de promovarea codurilor.

Consiliul Director al TI a afirmat ieri ca s-a autosesizat cu privire la ceea ce considera a fi "un atac la adresa miscarii de transparenta, si nu a unei persoane fizice", inca de la aparitia primelor articole care il vizau pe Alistar. "In ceea ce priveste imaginea sau implicarea TI in aceasta campanie de presa, Senatul constata ca nu o conduita reprobabila a Directorului Executiv a declansat acuzatiile de presa, ci tocmai pozitia ferma a TI Romania, reprezentata de Directorul Executiv, fata de problemele de integritate la nivelul conducerii ANI, semnalate de avertizori si fata de riscurile promovarii unor coduri insuficient elaborate, ambele probleme fiind de natura sa declanseze acest tip de reactii care pot afecta si imaginea Transparency International. In consecinta, TI Romania respinge ferm orice incercare de intimidare a membrilor si personalului TI si sustine in continuare pozitia sa si a Executivului sau in lupta anticoruptie din Roma­nia", se arata in comunicatul semnat de Marian Popa, presedintele Transparency International Romania.

Pete la dosar

In 2005, Gazeta sporturilor publica o investigatie potrivit careia in perioada in care Victor Alistar a fost sef al Protocolului Primariei Capitalei, in mandatului lui Viorel Lis, a obtinut ilegal o locuinta din fondul locativ al muncipalitatii. Alistar a primit o casă de la acesta, deşi nu se afla pe un loc eligibil pe lista instituţiei şi mama sa tocmai primise un apartament cu 3 camere, cu suprafaţă de 105 mp, tot de la Primăria Municipiului Bucureşti.

Actiunea de control, comandata in vara lui 2000, de primarul general Traian Basescu se incheia cu un raport aprobat de edil, acesta constatand ca dobandirea garsonierei s-a facut in mod abuziv.

"Pentru a acoperi falsul in declaratii, d-nul Alistar Teodor Victor a depus la Directia Generala de Administrare a Fondului Imobiliar o cerere prin care a solicitat radierea din contractul de inchiriere nr. 1251/1999 detinut de mama sa, Alistar Viorica Elena, pe motivul neintelegerilor familiale si a imposibilitatii convietuirii in acelasi apartament (in fapt nu utilizau locuinta intrucat era in curs de executie). Cererea a fost depusa la 8 mai 2000 si inregistrata nejustificat sub nr. 4219/15 feb. 2000 de catre Directia Generala de Administrare a Fondului Imobiliar.", sescrie in raportul comisiei de control.

Victor Alistrar a fost cel care a elaborat in 2004, in cadrul unui proiect finantat de cabinetul Nastase, legea ANI, promovata si sustinuta ulterior de PSD. Din acest motiv, Alistar s-a lansat in critici vehemente la adresa legii ANI eleborata de Monica Macovei.

De-a lungul timpului, numele directorului TI a fost vehiculat ca varianta de ministrul al justitiei, iar in 2007 si-a depus candidatura pentru functia de presedinte al ANI, dar a fost respins. In luna februarie a acestui an, el a reclamat ca presedintele ANI figureaza ca administrator la SC Macovei si Asociatii in baza de date a Registrului Comertului, desi in declaratia de interese nu este mentionata nicio societate comerciala. In plus, Alistar l-a consiliat pe Dan Ioan Popescu, a carui avere a fost cercetata de ICCJ.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22