Victor Ponta critica modificarea legislatiei electorale pentru romanii din Diaspora

Vlad Toma | 28.07.2016

Victor Ponta, fostul premier al Romaniei, il critica pe prim-ministrul Dacian Ciolos pentru ca are de gand sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa permita le romanilor din strainatate sa se inscrie online pentru a vota la alegerile parlamentare.

Pe aceeași temă

 

Ciolos a declarat recent ca va modifica legea votului prin corespondenta deoarece există un număr foarte mic de români din străinătate care s-au înscris în registrul electoral pana la aceasta data.

 

Ponta considera ca "PNL și tehnocrații "mor de grija" celor din Diaspora" doar când se apropie alegerile si ii intreaba de ce nu au făcut nimic până acum.

 

Fostul premier ii acuza pe acestia ca nu fac nimic pentru a facilita votul celor din țară si critica faptul ca doar cei din strainatate vor putea sa se inscrie online, concluzionand ca "PNL și tehnocrații nu dau doi bani pe voturile celor din țară."

 

In fapt, in tara e mult mai usor sa votezi decat in strainatate, existand o multime de sectii de vot si nefiind nevoie de o inscriere prealabila cum se intampla in cazul celor plecati in strainatate. Faptul ca jumatate dintre romani nu au votat la alegerile locale nu inseamna ca nu au avut posibilitatea sa o faca, cum pare sa creada Ponta. Pe de alta parte, cozile din diaspora de la votul pentru alegerile prezidentiale din 2014, au fost un semn clar ca au existat mari probleme in organizarea sectiilor de vot, lucru care trebuie schimbat daca nu vrem sa se ajunga la aceeasi situatie.

 

Fostul premier critica de asemenea faptul ca o Ordonanță de Urgență a Guvernului va fi data în timpul vacanței parlamentară, lucru pe care il considera interzis de Constituție, precizand ca nu poate fi data o ordonanță de modificare a Legii Electorale atat timp cat Constituția precizează că în domeniul electoral se poate legifera doar prin lege a Parlamentului.

 

In plus, Ponta crede ca Legea Electorală nu se poate modifica cu mai puțin de 1 an înainte de alegeri, mentionand doua decizii ale CCR din 2012 care ar interzice acest lucru.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22