Victor PONTA: DNA va avea un buget de 22 milioane de euro in 2015. KOVESI: DNA are nevoie DE 25 MILIOANE de EURO. Explicatiile ministrului VALCOV

P.c. | 13.12.2014

Pe aceeași temă

Victor Ponta, premierul Romaniei, a declarat in cadrul unei sedinte de Guvern care a avut loc vineri, ca DNA va avea un buget de 22 milioane de euro in 2015, mai mult decat in 2014, cand a primit 20 de milioane de euro.  DNA a cerut insa 25 de milioane de euro, nu 22 de milioane. In plus, Laura Codruta Kovesi spunea joi ca a primit asigurari din partea ministrului justitiei si ministrului bugetului ca DNA va primi cat a cerut, relateaza Hotnews

 

"DNA a avut anul acesta 20 de milioane de euro, va avea anul viitor 22 de milioane de euro. Deci, nu se taie, se pune. Si cred ca e valabil pentru fiecare institutie din aceasta tara ca atunci cand cere, primeste ceea ce a cerut si ceea ce putem sa oferim din banii pe care-i avem cu totii", a declarat premierul Victor Ponta, in cadrul sedintei extraordinare de Guvern in care s-a aprobat proiectul bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale pentru 2015.


Elaborarea proiectului de buget a starnit nemultumiri inca de joi, cand DNA a reclamat faptul ca va primi mai putini bani decat a cerut. In plus, a acuzat public ca in buget nu se regaseste fila distincta de buget pentru DNA. 


In urma unei intalniri cu Laura Codruta Kovesi, ministrul bugetului Darius Valcov a promis ca DNA va primi bugetul cerut. Valcov a admis ca exista o problema cu cifrele trimise de Parchetul General, urmand ca pana joi seara aceasta ar urma sa fie remediata. Kovesi a declarat pentru HotNews.ro ca atat Valcov cat si Cazanciuc au promis ca DNA va primi cele 25 de milioane de euro cerute si ca va avea fisa separata in proiectul de buget.

 

CITITI SI: Kovesi, despre reducerea bugetului DNA: Asteptam forma finala a proiectului de buget. In cursul noptii, am primit un email de la Finante. Propunerile noastre au fost insusite


Concret, Kovesi a cerut pentru DNA o crestere a bugetului pentru cheltuielile de capital de la 700.000 de lei in anul 2014 la 3 milioane de lei in anul 2015. Pentru cheltuielile cu bunuri si servicii (printre care si expertize), Kovesi a cerut o crestere de la 9 milioane de lei la 15 milioane de lei, potrivit unor surse. 
 

DNA a constatat ca valoarea bugetului pentru Ministerul Public este cu 31, 94% mai mica decat executia bugetara pe 2014, ceea ce inseamna ca Tiberiu Nitu ar trebui sa taie de la alte parchete pentru a acorda procurorilor anticoruptie bugetul solicitat. Or, DNA nu sustine o astfel de masura, ci revendica fila proprie de buget, conform legii.

 

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat vineri ca asteapta forma finala a proiectului de buget care va fi trimisa in Parlament si a adaugat ca in cursul noptii a primit un email din partea reprezentantilor Ministerului Finantelor, potrivit Agerpres. 

 

"In cursul noptii am primit un mail din partea reprezentantilor Ministerului Finantelor in care au precizat ca propunerile noastre au fost insusite si urmeaza sa se regaseasca in fisa de buget a Directiei Nationale Anticoruptie. Asteptam sa vedem forma finala a proiectului care va fi trimis in Parlament", a spus Kovesi.

 

Explicatiile ministrului Darius Valcov: DNA a facut o greseala de calcul

 

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat aseară la Digi24 că Direcția Națională Anticorupție a primit bugetul solicitat pentru anul viitor. El a explicat de ce instituția a primit 22 de milioane de euro și nu 25 de milioane, așa cum ceruse joi Laura Codruța Kovesi.

 

Darius Vâlcov a spus că DNA solicitase inițial, într-o adresă care datează din 4 decembrie, 114 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 25 de milioane de euro.„După intervenția de ieri și întâlnirea pe care am avut-o cu dna Kovesi i-am explicat că la titllul „Cheltuieli de personal” există și titlurile executorii prinse”, a arătat Darius Vâlcov.

 

Este vorba despre sume câștigate de magistrați în instanță și pe care statul trebuie să le plătească eșalonat.Și-au dat seama de această greșeală și azi-noapte am primit o altă cerere din partea DNA prin care se cereau 99,3 milioane de lei adică aproximativ 22 milioane de euro”, a spus el.

 

Darius Vâlcov a precizat că în ședința de Guvern s-a aprobat un buget de 99 de milioane de lei pentru DNA.Deci s-au cerut 22 de milioane, nu 25. În cele 25 de milioane erau introduse eronat și titlurile executorii care se plătesc eșalonat, din conturile Ministerului Finanțelor către conturile Ministerului Public”, a explicat ministrul.

 

În 2013, procurorii din DNA au indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro, în 2014, în primele zece luni – 200 de milioane de euro şi am solicitat un buget de doar 25 de milioane de euro. Este suma minimă să putem funcţiona şi să nu se blocheze activitatea”, afirmase joi Laura Codruța Kovesi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22