Victor Ponta doreste sa grabeasca solutionarea sesizarii depuse de liberali la Curtea Constitutionala privind imunitatea parlamentara

A.g | 06.04.2015

Pe aceeași temă

 Premierul Victor Ponta a declarat ca le solicita parlamentarilor social-democrati  sa vina in plenul celor doua camere ale Parlamentului desi pentru unii reprezinta a treia zi de Paste iar pentru altii saptamana mare. El i-a rugat si pe liberali sa faca acelasi lucru pentru ca ei au facut sesizarea la Curtea Constitutionala privind imunitatea parlamentara, informeaza Hotnews.

 

"Am facut un apel catre toti colegii deputati si senatori, chiar daca e Saptamana Mare, sau pentru cei care sunt catolici, protestanti, i-am rugat totusi ca maine sa fie prezenti. Fac un apel public si catre colegii parlamentari din opozitie sa fie prezenti maine, pentru ca de fapt ei au facut sesizarea la CCR si cu atat mai mult trebuie sa fie alaturi de noi in schimbarea Legii 96/2006 si punerea in acord cu decizia Curtii Constitutionale", a spus Ponta. 

Rugat sa comenteze atititudinea liberalilor care acuza PSD ca vor sa lase sesizarea CCR fara solutie, premierul a raspuns: "Chiar nu inteleg care e supararea liberalilor. Ei au vrut sa schimbam legea si aucm sunt suparati ca modificam asa repede. Noi maine ne intalnim sa schimbam, ce e asa rau?"

Calin Popescu Tariceanu, seful Senatului Romaniei  a convocat Biroul Permanent al Senatului marti 7 aprilie pentru a discuta modificarea statului senatorilor si deputatilor.Potrivit programului afisat de Senat, birourile permanente se vor intalni la ora 13.30. 

Curtea Constitutionala ar urma ca a doua zi, pe 8 aprilie, sa discute sesizarea presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, privind solutionarea posibilului conflict juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca si puterea legislativa in cazul senatorului Dan Sova. 

 

CITITI SI: Calin Popescu Tariceanu sustine ca votul dat in cazul Dan Sova nu poate fi reinterpretat. Seful Senatului afirma ca modificarile la Regulament nu se aplica retroactiv

 


Senatorul PNL Cristian Bodea a afirmat vineri pe marginea acestui subiect:
 

"De ce nu se putea face miercuri, si de ce marti, deranjandu-i pe catolici (duminica este Pastele Catolic - n.r.)? Pentru ca miercuri se judeca la CCR contestatia PNL. Planul celor de la PSD este de a intra in constitutionalitate, in legalitate, pana la judecarea contestatiei depusa de PNL. Scopul este de a lasa fara obiect aceasta contestatie. Marti, miercuri dimineata, se publica in Monitorul Oficial modificarea la statut, intrarea in legalitate, iar Curtea va trebui, probabil, sa constate ca nu mai are obiect aceasta contestatie a noastra. Prin asta, PSD crede ca va inregistra o victorie, dar se inseala".

"Noi am contestat la CCR pentru a forta majoritatea PSD sa corecteze regulamentul pentru a nu mai putea apara coruptii. Castiga tara, de aici, nu castiga PSD. Ca se intra in legalitate prin decizia CCR sau prin frica PSD, nu conteaza. Pentru ca aceasta convocare urgenta a Senatului si a Camerei se face de frica. Altfel, PSD s-ar fi dedulcit in acest sistem de portite legislative care ii permite sa acopere si sa salveze coruptii din partid. Sau din alte partide, cazul Borbely", a precizat senatorul.


Se discuta modificarea articolului 24, aliniatul 4 din legea nr. 96/2006, privind statutul deputatilor si senatorilor, pentru a permite ca hotararile privind aprobarea cererilor de retinere si arestare a parlamentarilor, adresate de ministrul justitiei, sa se adopte cu votul secret al majoritatii membrilor prezenti, si nu cu majoritatea tuturor membrilor Camerei sesizate, cum este prevazut la acest moment.

 

CITITI SI: Curtea Constitutionala discuta pe 8 aprilie SESIZARILE depuse de Klaus Iohannis, PNL si CSM, legate de votul Senatului in cazul Dan Sova

 

Scopul acestei propuneri este de a pune in concordanta prevederile din legea 96/2006, cu articolele 67 si 76 din Constitutie.Dupa modificare, "majoritatii membrilor sai" ar urma sa devina "majoritatii membrilor prezenti".

Prevederile articolelor 67 si 76 din Constitutie:

ARTICOLUL 67
Camera Deputatilor si Senatul adopta legi, hotarari si motiuni, in prezenta majoritatii membrilor.

ARTICOLUL 76
(1) Legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere.

(2) Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera.

(3) La cererea Guvernului sau din proprie initiativa, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedura de urgenta, stabilita potrivit regulamentului fiecarei Camere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22