Victor Ponta este de acord cu infiintarea unui fond audiovizual pentru sprijinirea televiziunilor private

P.c. | 15.04.2015

Pe aceeași temă

Victor Ponta, premierul Romaniei, a declarat ca este de acord cu ideea lui Valentin Jucan, membru CNA, de a ajuta financiar primele 10 posturi TV declarate libere la retransmisie, prin infiintarea unui fond audiovizual, relateaza ziare.com

 

Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis si premierului Victor Ponta, Valentin Jucan a propus infiintarea unui "fond audiovizual", pentru "revenirea la normalitate, decenta, respect pentru public". Avand acesti bani in plus asigurati, Jucan crede ca televiziunile vor putea sa isi plateasca "taxele si impozitele pe care acestea le datoreaza statului".
 

Banii pentru "fondul audiovizual" ar trebui sa provina din "colectarea, anuala, a unei contributii de 5% din veniturile realizate de distribuitorii care retransmit servicii de programe (companii de cablu - n.red.) de televiziune prin retele de comunicatii electronice, precum si din taxele percepute de Consiliu pentru eliberarea licentelor audiovizuale, prelungirea valabilitatii licentelor audiovizuale si eliberarea avizelor de retransmisie", sustine Jucan.
 

Victor Ponta este de acord, insa cu anumite conditii

 

Victor Ponta si-a exprimat acordul cu ideea lui Jucan, dar considera ca ar trebui sa existe "criterii clare si transparente legate de procentul de emisiuni de stiri, culturale, educative incluse in grila unei televiziuni (evident fara nicio cenzura asupra modului de prezentare a acestora). Sprijinul sa nu se faca printr-o noua taxa platita de telespectatori - oamenii deja platesc abonamentul la societatea de cablu sau satelit (si fortat si inutil o taxa pt TVR!) ", a scris pe Facebook Victor Ponta.
 

CITITI SI: Propunere a unui membru CNA: Furnizorii de servicii TV sa plateasca o taxa de 5% din venituri pentru sprijinirea principalelor posturi TV private

 

Premierul considera ca sprijinul ar trebui sa se reflecte "prin scutiri si deduceri de taxe si impozite, nu bani dati direct unei televiziuni", pentru ca "ar deturna total scopul initiativei". El subliniaza ca este nevoie de "clarificarea situatiei acelei (sau acelor) televiziuni care deja au facut si fac evaziune fiscala avand aproape 100 milioane de RON datorii la buget".

 

CITITI mesajul lui Victor Ponta:

 

Cred că propunerea este de principiu corectă și merită discutată și promovată. Iar dreptul la informare este un drept fundamental garantat constituțional. Cu câteva condiții totuși:

 

1. Criterii clare și transparente legate de procentul de emisiuni de știri, culturale, educative incluse în grila unei televiziuni (evident fără nicio cenzură asupra modului de prezentare a acestora);


2. Sprijinul să nu se facă printr-o nouă taxă plătită de telespectatori - oamenii deja plătesc abonamentul la societatea de cablu sau satelit (și fortat și inutil o taxă pentru TVR!) 


3. Sprijinul să se reflecte prin scutiri și deduceri de taxe și impozite - nu bani dați direct unei televiziuni (pentru că asta ar deturna total scopul inițiativei) / pentru asta e nevoie de clarificarea situației acelei (sau acelor) televiziuni care deja au făcut și fac evaziune fiscală având aproape 100 milioane de RON datorii la buget;


4. Nu cred că o asemenea reglementare e bine să fie aprobata prin Ordonanță de Urgență! Acord politic în Parlament este singura soluție de durată!

Aștept o dezbatere serioasă pe această temă serioasă!

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22